71

Щуротека в басейна на Никулден: Деца напълниха цял буркан с добрини

Добро значи хората да си помагат и да се обичат, заключиха децата от ДГ „Мирослава“ на традиционния си празник „Бисерчета на доброто“ на Никулден. Когато някой падне, да не му се смееш, а да го попиташ дали е добре и да повикаш леля Злати, добави Катя от 4. Б група. Да не се сърдим за дребни неща, сети се Елица. Когато сме разстроени, да се прегърнем и да споделим, добави Калина. Да сме приятели с децата, даже ако кожата им е различен цвят, допълни Стела. И да гушкаш някого, вметна Боян.

Росица вече е изпробвала как работи доброто. Когато били на пикник със семейството й видели ранена катеричка и й помогнали. Кристияна пък вкусила от радостта да зарадваш някого, когато с майка й занесли шоколади на сирачета.

„Когато си помагат, хората успяват всички заедно. А когато сме приятели в групата, можем да постигнем всичко“, обобщи Ели.

За да не забравят колко е важно това, децата от подготвителната група си имат стъклен буркан с добрини, в който пускат листчета с добри дела и думи.

А днес смело се гмурнаха в басейна да вадят бисерчета на доброто, които да подарят на шестима именици и една рожденичка. Преди това обаче дружно отсъдиха, че най-добрите хора са родителите, бабите и дядовците, госпожите. И разбира се, Дядо Коледа. Освен играчките са му поръчали да направи така, че на Рождество всички да са заедно у дома, да се радват, да пекат канелени бисквитки. И на всеки празник да бъде така.

А вчерашният се превърна в чудна щуротека в басейна на ДГ „Мирослава“. Учителката Мария Стаматова облече моряшка тениска и нахлупи капитанска шапка, за да даде началото на морско пътешествие с песен. Не точно, но почти от дълбините на океана се появи русалката Ариел. Една от майките - Стела Джоджева, която иначе е банкер и на Никулден празнува професионален празник, облече изумруденозелената рокля и разказа легендата за свети Никола. Още 7 нейни дружки се предрешиха на водни капки в син сатен. Децата от първа група облякоха моряшки костюмчета, за да бъдат посветени в морското царство на ДГ „Мирослава“. А капитанът на екипажа - директорката Радка Гъркова, вдигна котвата, за да започне пътуването към доброто.

Оказа се, че морска вещица е омагьосала Ариел и нейният баща не може да развали прокобата, а само е намалил силата <210>. Но ако децата се гмурнат да извадят от водата бисерчетата на доброто, тя ще си върне гласа. Водните капки подсказаха кои са тези бисерчета - обич, благодарност, приятелство, милосърдие, подкрепа, уважение, съчувствие.

И след като 10 златни рибки представиха фееричен танц сред пръските вода, четирима смели гмуркачи се хвърлиха в басейна да ловят бисери и да спасят русалката - под зоркия поглед на треньора бате Веско.

И понеже не красотата, а добротата ще спаси света във всяка група бе подготвена по една кошница с „бисерче“ за всяко дете.

Празникът е част от работата за формиране на ценности и добродетели у децата, обясни директорката Радка Гъркова. А в това участват и родителите. Заедно боядисваме, садим, пеем и танцуваме, разказаха те. Заедно правят и традиционната коледна благотворителна акция. Тази година тя е в помощ на музикантите Веселин Солаков и Радост Илиева, които са родители на 3-годишни близначета и едновременно са диагностицирани с онкологично заболяване.

Искаме децата да знаят, че помагат на една майка и един татко да се върнат у дома здрави. А за нас самите деца са бисерчета на доброто, каза Величка Такева, която е председател на Училищното настоятелство. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?