2374

"Щурците" изпратиха песен до отвъдното - за Петър Гюзелев, Жоро Минчев и Светла СНИМКИ

„Щурците” изпратиха песен-поздрав до отвъдното – за покойните музиканти Жоро Минчев и Петър Гюзелев и пловдивчанката Светла Ганчева. Дамата със светло име бе дългогодишен коректор във вестник „Марица” и луд фен на групата. Никога не е пропускала техен концерт и покрай това бе станала и близка приятелка на Кирил Маричков.

Това се случи на страхотен концерт снощи на Античния театър „Фондацията празнува „Щурците” на 55 г.” На сцената се качиха легендарните Валди Тотев, Георги Марков, Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански, аплодирани на крака от екзалтираната публика. Млади и стари „скачаха” в различни години с музиката на любимите музиканти – от „Веселина” и „Бяла тишина” /от 1968 г./, „Сватбен ден” /1980 г./, „Среща”, „Клетва”, „Хамлет”, „Конникът”, „Дива роза”, „Страхотен ден” и още, и още, и още – двучасов концерт, без минутка пауза, за да си вземеш дъх.

Спомени, носталгия, усмивки, възхищение, благоговение – рок динозаврите заливаха публиката с емоции. Като не пропускаха да се шегуват с възрастта си, което обаче означава само едно - че са вечни и непреходни. 

„Това са музиканти от световна величина, къде сте ги крили? Те са толкова добри, като  „Ролинг стоунс” са” – туристка от Нидерландия бе толкова впечатлена от музиката, че без неудобство се обърна на английски към стоящите до нея гости на концерта. Дамата заедно със съпруга си са на екскурзия в Пловдив и докато обикаляли калдъръмите на Стария град, се озовали зад оградата на Античния театър, привлечени от глъчката. Не знаели какъв е концерта, коя е групата, от къде се купуват билети, но бързичко се ориентирали и се озовали на античните пейки до БГ рок феновете.

Нищо, че на български до момента били научили единствено „Лека нощ”, чужденците изкараха на крака целия концерт. С нескрита гордост съседът им по място им обясни, че времето, в което е изгряла звездата на „Щурците”, България е била зад Желязната завеса и така талантът им останал „затворен” в Източния блок. Спести им подробностите, че през онова време дори името на групата е било проблем и от Концертна дирекция отказали да го регистрират  поради приликата с „Бръмбарите“. Така се превеждало името на „Бийтълс“, заклеймявана в България от тогавашния режим.

Както подобава на концерт от такава величина, публиката си тръгна със зачервени длани от аплодисменти, прегракнала от пеене и с тежест в краката от танцуване. 

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 19:42

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
ХХХ

ХХХ

06.08.2022 | 18:45

Погубен човешки живот тежи на съвестта на този с чиито снимки сте заляли вестника, ато кумир. Правосъдието си затвори очите ,но Страшния съд тепърва предстои.

Отговори
2 4
Юлия

Юлия

07.08.2022 | 12:41

Като си толкоз категоричен защо си АНОНИМЕН?

Отговори
1 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?