3906

Шампионска титла и от училище: Купа с лика на Вапцаров за Виктория Радева

Гросмайсторката целуна ръка на учителките си и заръча на децата да учат и да проявяват воля в преследването на мечтите

Много победи е имала европейската шампионка Виктория Радева на шахматната дъска, но днес вдигна една специална купа над главата си – с лика на Никола Вапцаров, патрон на нейното училище, и гравиран надпис „гросмайстор“.

Школото я посрещна с плакати „Браво, Вики! Победи Европа!“, „Ти си нашият герой!“ и „Вапцаров ражда шампиони!“. И излъчи неколцина дръзки смелчаци да се седнат на партия шах срещу нея.

За голямото междучасие днес звънецът в СУ "Никола Вапцаров" би по необичаен начин – с песента „Завоюването на рая“ на Вангелис. А после зазвуча и хитът на „We are the Champions“ на „Qween“.

„Вики! Вики!“, гръмнаха гласчетата на децата от начален курс във фоайето на първия етаж, още докато шампионката отчупи късче от питата, с която я посрещнаха на входа. По стълбите нагоре чакаха нетърпеливи да я зърнат и по-големите.

Не съм очаквала такова посрещане, избърса сълза европейската шампионка.  И целуна ръка на двете си учителки – началната Анелия Йорданова, и класната в прогимназията – Ирина Гинева.

Виктория Радева целува ръка на  класната си от прогимназията Ирина Гинева

„Ако не бяха тези две жени, нямаше да съм това, което съм днес, обърна се към всички ученици Виктория Радева. –

На човек му трябва добро семейство и добри учители. Имате нужда от тях, за да станете успешни хора. Много да учите!

Отново с началната си учителка Анелия Йорданова

Шахматистката разказа на децата как, докато била на европейското, прочела статия, че в Япония единствено учителите не се кланят на императора, защото призванието и мисията им ги поставя дори над него. Виктория Радева насърчи децата да им се доверяват и да ги уважават. „Правете, каквото ви харесва, учете, образовайте се, следвайте мечтите! Няма да е лесно, ще има и жертви, ще трябва воля“, не премълча и трудностите тя.

Домакините й поднесоха торта с черни и бели фигури и надпис „Златното момиче на СУ „Никола Вапцаров“. Учила е там до 7. клас, а после в Националната търговска гимназия.

Директорът Стоян Стратиев бе приготвил букет в кутия с форма на сърце, а кметицата на район „Северен“ Венцислава Любенова подари икона за благословение и победи по пътя.

Първи учителят по физическо възпитание Петко Карачолов седна на шахматната дъска срещу гросмайсторката.  След него си пробва силите и шестокласникът Виктор Маризов.

Стефчо е едва първи клас, но вече ходи на състезания по шахмат и също вкуси усещането  да играе срещу истински шампион.

„Благодарна съм,  че мога да съм днес тук. Винаги съм получава подкрепата на родителите и на учителите си. Приятелите също ми помагаха.

Хубаво е  да знаеш, че има хора зад теб и се радват на успеха ти,

каза шампионката. До края на годината я чакат още две състезания, догодина – олимпиада. В личен план надеждите й се да завърши успешно четвърти курс в Пловдивския университет. И един ден да имам мои деца, които да растат и да имат прекрасни учители, сподели мечтите си шампионката.

Кметицата на район "Северен" Венцислава Любенова  подари на шампионката икона - за благословени и бъдещи победи

 

Очаквали Вики да стане художничка

Виктория беше перфектна във всяко отношение, разказа първата й учителка Анелия Йорданова. В годините, в които били заедно – до 4. клас, нито веднъж не я видяла намръщена, да се разсърди, да се скара с някого. Растяла спокойна, умерена и толерантна. Обикновено дете, а всъщност необикновено, описва я класната.

Още като второкласничка започнала да ходи по състезания. Налагало се да отсъства. Все се връщала с призови места. „Гордеем с нея – казала на бащата Анелия Йорданова. – Ще я подкрепяме, за да се състезава. Няма да й даваме много домашни. Може да идва на допълнителни консултации“.

Виктория обаче винаги идвала на училище перфектно подготвена с целия материал, който е пропуснала.

Как намираше време да си научи и как на тази възраст имаше толкова силно развито чувство за отговорност,

чуди се учителката. 

Тетрадката на Вики била образец за краснопис и подредба. И всъщност всички си мислели, че ще стане художничка – толкова добра била в рисуването, съчетаването на боите и перспективата. Анелия Йорданова даже посъветвала родителите да я насочат към школа, за да доразвие таланта си в изобразителното изкуство. Но момичето вече жънело успехи на шахматното поле и нямало време за ангажименти в още една област. Днес самата тя призна, че рисуването било сред любимите й неща, но в един момент трябвало да избира.

Когато в 4. клас Виктория станала световна вицешампионка в Бразилия за деца на възраст до 10 г., училището пак организирало голямо посрещане.

А още не бяха влезли в сила делегираните бюджети, нямахме една стотинка,

разказва тогавашната директорка Елена Александрова, която и днес дойде да стисне ръка на шампионката. Децата пак написали плакати, пак скандирали и плакали.

Училището се опитвало да помага и за пътуванията на големи състезания, когато няма пари от федерацията. Търсехме помощ от настоятелството, колеги дадоха, каквото могат от себе си, за да тръгне и бащата за Бразилия, спомня си бившата директорка.

Когато дошъл триумфът, Бойко Борисов поканил малката гросмайсторка на партия шах в Министерски съвет. Пратил автобус. Целият клас се качил заедно с учителките, директорката и кмета. Така през януари 2011 г. малката Виктория седнала над фигурите и дъската срещу премиера в Заседателната зала, където се взимат решенията за цялата държава. И великодушно допуснала реми с министър-председателя.

От училището разказват колко скромно се е държала винаги. Като се върне от състезание, я питали: „Какво стана?“. Ами нищо, вдигала рамене, …първо място.

Откакто се качила на най-високите стъпала в шахмата, и другите деца в СУ „Никола Вапцаров“ почнали да се палят по играта. Всеки носел дъска и в голямото междучасие търсел съперник да поиграят. „А колко преди това сме обяснявали как шахматът развива, логика, концентрация, логическо мислене. Победите на Виктория свършиха повече работа“, усмихва се Анелия Йорданова.

Учителката й в прогимназията Ирина Гинева й пожела здраве, да подреди шахматната дъска на живота си така, че да е щастлива. И да изиграе най-добрите си ходове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Горд съм

Горд съм

01.12.2023 | 16:50

На следващите избори аз ще напиша на бюлетината- Виктория Радева!Аз съм страшно горд,че в нашия град има такива хора! Никога ,ама никога досега не бях виждал някого да целува ръка та учителя си! Чувал съм,че някого,много отдавна е имало такива неща, даже са били силно препоръчителНо в днешно време...Хора, дали някой депутат го е правил?Да ,те тия даже сигурно не могат и да пишат,па камо ли да са научени да уважават учителите си, та после да уважават и хората! На следващите избори-един глас от мен!

Отговори
6 0
Стаматов

Стаматов

01.12.2023 | 08:09

Браво! Не само гордост на Пловдив, но и на цяла България! На следващите избори-аз ще попълня отдолу в бюлетината-Виктория Радева!

Отговори
7 0
М.Н.

М.Н.

30.11.2023 | 17:15

Прочетох развълнувана тази статия! Това момиче,това което направи тя днес спрямо учителите си-това трябва поне един месец по всечки новини да се показва! За да уважават децата учителите си! Европейската шампионка се преклони пред учителите си...Въобще разбирате ли за какво става дума?!!!!Браво момиче!

Отговори
10 0
БРАВО

БРАВО

30.11.2023 | 13:23

БРАВО!!!!БРАВО!!!ЗАЩО ТОВА МОМИЧЕ НЕ Е В ПАРЛАМЕНТА,ЗАЩО????

Отговори
10 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?