49

Shake that Хълм - ден втори: До Космоса и назад, с характер

На всички е известно кой е първият човек, докоснал се до безбрежието на Космоса. Но едва ли някой предполага, че в рамките на малко повече от 3 часа над 1000 души отлетяха #заедно и видяха планетата като препинателен знак. Това преживяване, досущ като вълнуващ сън, се оказа възможно на поляната под Джендема, където е може би едно от най-подходящите места за фестивали. Точно там до хълма се сипе огън и жупел, а причината е осмото издание на Shake that Хълм. 


Тридневното събитие започна в петък следобед и само за ден набра такава инерция, че тя няма да се изразходи и при смяна на четири сезона. И това му е най-хубавото. Оставя такъв заряд у музикалната душа, че й стига да издържи цяла година - до следващия път. Вторият ден на Shake that Хълм се оказа джакпот както за многобройните посетители, така и за организаторите. Музикалните сцени запалиха прожекторите с Veneta, която е и водещата на фестивала. Нейната задача този път, освен да демонстрира чувството си за хумор докато представя групите от дългия афиш, бе да вдигне градуса, да разпее и да раздвижи публиката. Veneta се справи повече от професионално, изпя обичани от публиката кавъри и настроението рязко тръгна нагоре. Това се нарича характер, както пеят в свое парче следващите във фестивалната музикална епопея. 

Да, говоря за шеметните Cool Den. Като една мощна рок пружина, момчетата от лудата банда скочиха на сцената и буквално я направиха на дреб, както се казва на чист български. Cool Den вече имат два албума зад гърба си, а феновете им се множат ежедневно и вече имат повече от група с 20-годишна история. И това не е без причина. Звученето, текстовете на песните и сценичното поведение на групата заформят взривоопасен коктейл, от който всеки иска да пие на екс и да потъне в дупката на житейските истини. Cool Den нямат стилови граници. Те се позиционират там, където им е удобно и там, където публиката се чувства комфортно. Всяко едно тяхно парче разказва история, носи послание и ръфа безмилостно българската действителност – точно както един молец не прощава на вкусните дрехи.

Публиката знаеше всяка строфа, пееше с пълно гърло й достигна до онзи музикален екстаз, за който хората четат само по книгите, за по-малко от песен време. Фронтменът Никола пък толкова се изкефи на взаимната енергия, че се качи на едно от преградните пана, разделящи сцената от публиката, и се хвърли в обятията на феновете.  Cool Den изпълниха „Молец“, „Характер“, „Лешояд“, „Алгебра“, „Игра на живот“ и още много други. Последният ред в пътеписа „До Космоса и назад“ сложиха невероятните Керана и космонавтите. Пловдивското чудо, което се отличава с невиждан професионализъм и космическа енергия, стъпи на сцената на Shake That Хълм и остави дълбоки следи както в историята на фестивала, така и във вътрешната вселена на всеки един, който имаше привилегията да им се наслади отблизо. Няма да ми омръзне да повтарям, че изразните средства в българския език са абсолютно недостатъчни да опишат всичко онова, което са Керана и космонавтите.Групата попада в графа „Различни“ и дава на публиката кълбо от емоции, което никой друг не е способен дори да се опита да направи. Съвсем неслучайно космонавтите са най-желаната фестивална банда в страната и обикалят с космическия кораб без почивка. Но в Пловдив...в Пловдив нещата стоят по-различно. Не само заради връзката им с града под тепетата, а заради химията, която има между Керана и космонавтите и фенската маса тук. Тази удивителна взаимност превръща един концерт от просто събитие в незаменим спомен, трансформира с едно натискане на бутона суровата реалност в полет до звездите, режисира смело човешките емоции в страхотен духовен спектакъл. За Керана и космонавтите важи с пълна сила „Толкоз мога, толкова давам“.  Пълното себераздаване до последен дъх води до равностоен отговор на публиката. Ето този миг трябва да бъде запечатан в капсула на времето и да бъде изпратен в Космоса...защото е космически. 

Незаменимите Керана и компания започнаха сета си именно с парчето „Толкоз мога“, чиито клип в голямата си част е заснет на Plovdiv Stage Park до Младежкия хълм. Последваха превърналите се в хитове „Песен“, „Не“,  „Закърнели сетива“, „Слаба силност“, „Отлагам“ и други. Сетлистът, както винаги досега, бе структуриран така, че бомбата да избухне с максимална сила. Публиката обожава бандата и не се примири лесно с факта, че трябва да освободи сцената за следващия, финален за вечерта, изпълнител. Става въпрос за екстравагантният Иво Димчев. Определено той може да се нарече музикално явление. Със своята нестандартност той провокира публиката да го обикне до такава степен, че да става и да си ляга с песните му. Димчев не загуби нито секунда на сцената, а направо започна с  хита „Парцал“, а после продължи да реди интересните си музикални творения едно след друго. Певецът, който се превърна в сензация в британския X Factor, притежава уникални гласови възможности, които му позволяват свободата да експериментира с каквото и както си пожелае. Именно това го прави ценен, цветен и сюрреалистичен за родната сцена. Димчев постави красив финал на втория ден на приключението, наречено Shake That Хълм. 

Фестивалът продължава и днес. Последният ден предлага широкоспектърна музикална програма, която включва Илин Илински, MixMe и Мила Робърт.  На Vibrant stage гостите са Dimo BG, Burlak, Vasco C, Silver Ivanov, Milen, Mr. K, Rocco и ALX.  Отново на разположение са детски и семейни забавления – рисуване с къна, клас по зумба и улични танци, рисуване на графити и какво ли още не. Убеден съм, че ви звучи добре като план за неделя вечерта! 


снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 19:12

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?