49
Следвайте ни

Сълзи в очите: Млади военни се заклеха в Пловдив да дадат живота си за родината СНИМКИ

viber icon

Сълзи от радост потекоха от очите на горди родители по време на честването на Деня на парашутиста и 78-ата годишнина от Първият боен ден на Парашутната дружина в Пловдив. Тържествената церемония се проведе в района на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на ул. „Ген. Радко Димитриев” в града под тепетата.

Първата и най-емоционална част от отбелязването на празника определено бе полагането на военна клетва от новоназначени военнослужещи.

Тази година към Силите за специални операции са се вляли 17 военослужещи, като днес се заклеха да дадат живота си за родината над 10 от тях - онези, които не са служили войници. Появата на новобранците в строя предизвика буря от емоции за техните родители, близки, роднини и приятели, дошли да ги подкрепят в избора им да служат на отечеството и да им се порадват. Сълзи и безмерна гордост - това бе изписано в погледа на всеки един от тях. Вълнение и удовлетворение пък бяха завладяли всеки един от новоназначените военослужещи. "Заклех се!" - младите надежди произнесоха тези свещени слова и тръгнаха по пътя на своето призвание. Онова призвание, което им шепне с тих глас, че няма нищо по-достойно на този свят от това да бранищ родината и ако се наложи, да загинеш за нея. По повод празника бяха връчени грамоти, плакети и предметни награди - щик на отличили се военослужещи. Бяха прочетени и ред поздравителни адреси и благодарствени писма. Тържественото честване продължи с благодарствен молебен и заупокойна молитва за всичко онези, които са дали живота си в битка за отечеството и вече не са сред нас. Отслужи ги Пловдивският митрополит Николай. След това всички присъстващи паднаха на колене, за да почетат висшата саможертва на загиналите. Отбелязването на празника завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите до параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в двора на Съвместното командване на специалните операции. На събитието присъстваха ветерани, ректори на пловдивски университети, представители на военни формирования, също кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет в града под тепетата Александър Държиков. По време на тържественото честване ген.-майор Явор Матеев, командир на СКСО, каза:

„Присъствате на страхотен празник. На най-свещения ден на полагане на военна клетва  от български военослужещи, достойни мъже на майка България. Няма по-висш дълг от това да служиш на родината. Полагате военна клетва и току що се заклехте и произнесохте клетвените слова пред бойното знаме на Специалните сили на българската армия. Направихте го в навечерието на свят ден за Силите за специални операции - 18 октомври.На тази дата през 1944 година смелите мъже от Парашутната дружина, само година и половина от нейното създаване, влизат в ожесточена битка с хитлеристките войски при включването на България във Втората световна война на страната на Антихитлеристката коалиция“. „От тогава до днес нашите Специални сили са минали през различни перипетии – през възходи, през моменти на сериозни изпитания. Но Силите за специални операции днес са по-живи от всякога. Те са основна част от архитектурата на националната сигурност и на войската на Република България“Пловдивският митрополит Николай се обърна към военослужещите с думите, че да бъдеш парашутист е божествено призвание. Сигурен съм, че всички вие, които сте се посветили на тоя подвиг, мислите така. Съвсем не е достатъчно човек да има един парашут. Човек трябва да полети не с парашут, а с духа си. Парашутистът лети на крилете на вярата", посочи владиката. 

Очаквайте подробности! 

снимки от Валентина Биларева

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

браво !

браво !

09.11.2021 | 11:32

браво мочета !!!!! бъдете здрави и милейте за тая Родина продадена и разграбена ....!!!

Отговори
1 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

17.10.2021 | 23:29

Армия ли.Да имаше такава,но някога.Сега от два метра не можеш да различиш кой е полковник и кой е редник.

Отговори
3 0
Жалко

Жалко

17.10.2021 | 18:08

за момчетата! Клоаката , наречена България, не ги заслужава! Ще го научат по трудния начин.

Отговори
4 0
JJJ

JJJ

17.10.2021 | 15:26

Смях - голям смях! Клетва на 17 души! Ега ти армията - един файтон дрисльовци!

Отговори
10 8
бомбирало бомбе

бомбирало бомбе

17.10.2021 | 18:35

Пияници, само фиркат, а събота и неделя карат фиркани и се чудят, каква глупост да направят!

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?