Следвайте ни

Събориха незаконни кафенета в „Столипиново“ СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Сринаха със земята 17 незаконни търговски обекта в ромския квартал „Столипиново“. Те се намираха на ул. „Сокол“. Така под ударите на багера паднаха гаражи, който са превърнати в заведения, стъкларници, пункт за вторични суровини, магазини. Множество роми от гетото се бяха събрали, за да наблюдават бутането им един след друг. Всички те бяха наобиколили отломките и нагазили в купчините боклуци около тях. 

„Няма напрежение, обаче хората похарчиха парите си на вятъра. Първо трябваше да се оправи квартала с хигиената. Това не е проблем да има един павильон да продава и да изкарат по 2-3 лв. да ядат. Взимахе си от тук хляба, брашното, салама, а сега от къде ще ги взимаме. Никой не ги предупреди“, казва Йордан Илиев. 

Зам.-кметът на район „Източен“ Атанас Кунчев обаче контрира и отговори, че са издадени заповеди още преди две седмици и всички са уведомени. Три от магазините дори са били бутнати доброволно от самите търговци. „Няма да им мине номера този път. В момента сме им дали да си изнесат вещите от постройките”, допълни Атанас Кунчев.

През изминалата година са били издадени общо 327 заповеди, а тази година 40. Това е първото за годината бутане на незаконни постройки. От думите на зам.-кмета на района стана ясно, че парите, които са отпуснати не са достатъчни, за да бъдат премахнати всички. От бюджета са отпуснати 300 000 при дадена заявка от кмета на „Източен“ Иван Стоянов за 500 000. Затова от района възнамеряват да поискат отпускането на поне още 100 000 лв. 

Постройките са вдигнати на общинска земя, без да има разрешение от кметството, и без проект. Наем за терените не се плаща.

Акцията по премахването на постройките е разпоредена от кмета на район "Източен" Иван Стоянов.

 

 

 

 

Снимки Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?