46

С военно шествие, молитва и заря отбеляза празника си Пловдивският гарнизон СНИМКИ

С тържествена церемония отбеляза тази вечер празника си Пловдивският гарнизон. Празнично шествие тръгна от пл. „Съединение“, мина по главната улица на града и премина с тържествен марш пред официалните лица на пл. “Централен“.

Венценосци положиха венци пред паметника на Гюро Михайлов до Гарнизонния военен клуб, а Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида в памет на загиналите.

Сред официалните гости бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на града Здравко Димитров, командири на военни формирования, областният управител Ангел Стоев, кметове на райони и общественици.

Строя прие председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Във вълнуващото си слово командирът на Съвместното командване на специалните операции ген. майор Явор Матеев припомни че празникът датира още от годините след Междусъюзническата война и е празнуван в чест на стратегическата победа на Българската армия при Криволак, която през 1913 г. обръща хода на събитията. До 1944 година победата се е чествала тържествено, но след 9 септември традицията е забравена. Възстановена е през 2016 г. и от тогава празникът се отбелязва всяка година.

"На нас ни е необходим спомена за славните победи на българската армия, защото, отчитайки миналото си, извличайки поука и пример, вглеждайки се в историята си, ние можем по-успешно да градим настоящето си и да гледаме още по-уверено в бъдещето си. Защото именно родовата ни памет, войнските ни традиции, славните победи на бойното поле, християнските ни ценности, нашата вяра и българската азбука, и книжнина, са тези, които са ни съхранили, водили са ни през вековете и ще продължават да ни водят и занапред“, каза в словото си ген. майор Явор Матеев.

 „Българската армия е една от малкото институции, които се ползват с непоколебимото доверие на българския народ. Българската армия и българският народ са неразривно свързани и това е гаранция за славното бъдеще на армията на отечеството“, каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков и подчерта, че „днес ни обединява връзката между общото героично минало и мечтите за славно бъдеще - ние, потомците на тези славни герои и предците на тези, които се надяваме да запазят усещането за гордостта и славата на българските воини на България. Това ни задължава да мислим за модернизацията, превъоръжаването, технологичния напредък, постигането на всички новости и постижения и иновации, които правят войнската професия високотехнологична, да се случват, колкото се може по-скоро. 

Празникът завърши с националния химн и тържествена заря.

снимки: Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?