71

С пушечни залпове възвестиха Съединението в Пловдив, момче припадна на възстановката

Дълго хоро се изви на площада, след като генерал-губернаторът изрече: И аз съм българин

 

Стотици пловдивчани и гости на града наблюдаваха  на пл. “Централен” в Пловдив как четниците, пристигнали от Голямо Конаре / днес град Съединение/ , възвестиха Съединението.

Възстановката на събитията от 6 септември 1885 г., представена от комитет “Родолюбие” в партньорство с други неправителствени организации, печели години наред овации на хората.

 

С пушечни изстрели опълченците окупираха Военен клуб и поискаха генерал-губернаторът на Източна Румелия Гаврил Кръстевич да се предаде. “И аз съм българин”, рече той и слезе при четниците. 

С прокламация и пушечни залпове беше огласено Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Българско хоро се изви на площада. А генерал - губернаторът се качи във файтона и си замина.

Инцидент се случи по време на спектакъла. Около 15-годишно момче припадна и се нарани. По спешност пристигна линейка, а лекарят прегледа детето. То е контактно и в съзнание.

 

Снимки от Валентина Биларева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 19:08

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
ЗАХАРИ СТОЯНОВ ЗА 6 СЕПТЕМВРИ:

ЗАХАРИ СТОЯНОВ ЗА 6 СЕПТЕМВРИ:

06.09.2022 | 19:44

"Кажете, за Бога, коя държава ни е направила толкова пакости? Какво сме съгрешили и какво иска Русия от нас? Защо си не каже да чуем и ние? Подигнахме съединение - най-напред при нея проводихме депутации. Победихме - издаде се приказ, който отдаде победите само на нейните офицери. Цялата руска земя ни напада най-милото и най-святото - ние мълчим, сиромасите. МИЛОСТ И ПРОШКА ЩЕ ПОЛУЧИМ САМО ТОГАВА, АКО СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СВОЯТА НЕЗАВИСИМОСТ, АКО ПРЕСТАНЕМ ДА СЪЩЕСТВУВАМЕ КАТО НАРОД, АКО ДОПУСНЕМ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ ПАК КОНСУЛИ И ОФИЦЕРИ. Такова самоубийство българската интелигенция няма да направи на своя народ. Ние сме готови и днес на всякакви споразумения с Русия, но нека тия споразумения почиват на свободна почва, нека те са человечески. Ние искаме да имаме своя история, своя Сливница, наш 6 Септември. Ако и да не бяхме сполучили даже никакво съединение на 6 Септември, само освобождението ни от руските офицери е велико само по себе си, по-голямо от съединението. Виновниците от 6 Септември малко разчитаха на успех. Те искаха да оставят един акт в историята, че са се интересували и извършили самостоятелно дело. Убийство щеше да бъде за бъдещето на България, ако това съединение го правеше чужда сила, без народното причастие. Нека бъде половинка, нека бъде чийрече, но нека си бъде наше. 6 Септември и Сливница доказаха, че можем да живеем без кехая. " Русчук, 13 февруари 1886г. , из писмо до Драган ЦАНКОВ, който се обявява срещу Съединението, извършено ПРОТИВ ВОЛЯТА НА РУСИЯ

Отговори
11 3
грънчалника от ПОТ ТВ

грънчалника от ПОТ ТВ

06.09.2022 | 20:50

Грънч, ти ли си бе?

Отговори
1 6
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

06.09.2022 | 19:44

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ

Отговори
8 1
НА МАКЯ ТИ

НА МАКЯ ТИ

06.09.2022 | 22:48

ВПУТКАТАПЕДЕРАСЧЕ

Отговори
2 1
НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН

НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН

06.09.2022 | 19:40

КОЙТО ПОЗНАВА ИСТОРИЯТА СИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РУСОФИЛ

Отговори
12 6

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?