Следвайте ни

С Омир на тениската и рокля на гръцка богиня СНИМКИ

Ученици от ПГКИТ "Д-р Иван Богоров" извадиха герои от митологията и ги принтираха

viber icon

Митко стана цар Менелай, Мария ​- Атина Палада, а Нина - Хубавата Елена с костюмите от тазгодишната колекция на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“. 

За девети път тя събира сътвореното в ателиетата по практика на учебното заведение. През годините темите са били и стрийт мода, и готика, а сега подтикът дошъл от изучаваната старогръцка литература. Тийнейджърите измъкнаха герои и мотиви измежду страниците й и ги принтираха върху днешната младежка фланелка.  

Така  Янко облече  тениска с амфора, Сашо ​- с профил на древногръцка жена, а Вели  ​- с антични колони. Галерата на Одисей и даже поетесата Сафо са претворени върху фланелките от колекцията - с ръчни рисунки и принтове, постигнати чрез компютърно десениране. 

Мъжките туники са от памук и коприна с орнаменти в златно

- символ на вечно въртящото се слънце. А  много от роклите на момичетата - от традиционните две части: долна пола хитон и горна - хематион.

Месеци наред машините прокарвали тегелите по бюстиета, шлейфове и орнаменти от кожа, тюл, дантела и златни ширити, за да оживеят моделите на учениците от специалност „Моден дизайн на бутикови облекла“. И Поли да се превърне в Афродита с рокля от плат фризе в екрю и златисто.

„Колегите“ от „Моделиране на кожно-галантерийни изделия“ подготвили коланите, чантите и други аксесоари. 

Разглеждахме снимки и илюстрации, но се придържахме основно към идеите на учениците, разказа учителката по практика инж. Валентина Георгиева. От випуск 2021 вече има абитуриенти, които кандидатстват в областта на дизайна, други по примера на преподавателите си искат да учат педагогика.

Гергана Манева от 11. А има още една година да помисли кой е нейният път. Напоследък била  заета по-скоро да измисли подходящи старогръцки прически за момичетата. Тийнейджърката от Ягодово учи за фризьорка. Това е детската й мечта ​- откакто се помни, гледа клипчета и после пробва на приятелки. Вече е докарала няколко с кичури и валиаж - техника, при която цветовете на косата преливат. Няма търпение да завърши, за да си отвори салонче на село.

Харесва ми да моделирам и да правя хората красиви и щастливи

Най-трудното е да не се притесниш и да развалиш клиента, е разбрала Гергана. Нейният тоалет е от  кожена пола в златно и туника в шампанско, която Татяна от Царимир изрисувала асиметрично с мотив на слънца.

Роклята на Румяна пък събира погледите  с изчистена линия от кожен стреч със златен ширит по ръба на бюстието, на колана и на подгъва. Зюмбюла пък развява черен шлейф от тюл с апликация от дантелени мотиви.

Пенка от 10. б клас би отишла с такава рокля и на бала си, но за сватба е още рано - първо да завърши и да вземе професията. Освен в подготвянето на моделите от годишната колекция, се включила и в офанзивата за шиене на маски, когато започна пандемията.

Всяка работа е трудна, докато я подхванеш сериозно

Малко се помъчихме, госпожите помогнаха, издава Нуретин. Той е роден в Турция, но живее вече 12 г. със семейството си в село Динк. Всички във фамилията са баничари. Нуретин рекъл да поеме по друг път, като избрал да учи как се правят бутикови облекла, но като се дипломира, ще свърне към семейния бизнес - иска да кандидатства в УХТ и да стане висшистът у дома, който знае и рецептите, и технологиите, не само от старите тефтери.

Рашко пък вече работи като фризьор и успоредно с това учи. Бил 9-годишен, когато чичо му Идрис Блек му показал кое как става в занаята. И днес се гордее, че вече има 8 години стаж. Сутрин ходи на училище, вечер е в салона му. Страдат уроците, но обичам работата, признава Рашко.

Зюмбюла Асенова все още е осмокласничка в ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“, но вече е осъзнала, че там ще научи не само фризьорството. За нея са много важни съветите на класната й Цветана Димитрова - да не се предава. Прилага ги и за истински важните неща, и като почне да прави прически със сложни плитки на съседските момичета във Войсил. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?