4020

С огън, крадена невеста и ръченица Царимир празнува Муфканица ВИДЕО

Два огъня накладоха днес на мегдана в Царимир. Колкото по-високо се издигнат пламъците и димът, толкова повече здраве ще има за стадата и хората. Засилиха се да ги прескочат местните – за здраве. Тропнаха народни танци луди млади от Неделево, Любен и Цалапица. Заиграха се най-малките на игрите, които са играли бабите им. 

Девойка от ромската общност влезе в ролята на мома, която ерген задява на чешмата. А една рускиня, омъжена за немец, изигра майка й, пияна от мъка, че изпраща чедото в друга къща.

Хорото събра няколко села, че и целия шарен свят на мегдана – както е помирило в миналото двете скарани махали. И стана празникът Муфканица, както са го чествали още преди 100 години в тоя край.

Всяка година в Царимир го отбелязват на 11 февруари. Наричат го още Власовден – на св. Влас, който закриля добитъка. В стари времена с воловете оряли и сеели нивите. На тези ден обаче не ги впрягали, а най-възрастният стопанин събирал мъжете да напалят огън и раздумката тръгвала с чаша вино, докато се разгорят пламъците.

Жените пък носели питка да раздадат, докато е още топла. И в чест на добитъка се поздравявали с „Му-у-у-у“, та отам дошло името Муфканица. Наричали колкото звезди има на небето, толкова да е зърното в хамбара.

И днес най-възрастният стопанин Койчо Червенков облече носия, напълни менче с домашно вино и излезе на мегдана да почерпи и да даде начало на празника. Зад гърба му са вече 70 лета. „Голяма е разликата между преди и сега. Едно време са тачели Власовден, за да се освободят от мъката и да се зарадват. Сега на младите всеки ден им е празник“, размишлява Койчо. Обаче оная тръпка не е изгубена.

Вижда го по внучето, което е на 5 г. Купил му е носийка, а тъкмо сега се разболяло. „Дядо, да дойда“, примолило се. Не го пуснали. Обаче като се върне у дома, Койчо ще го облече и ще му създаде радост. Тя в сърцето трябва да се пази, потупа се мъжът по лявата гръд. „Не съм спал, бе! Така трябва да го почувстваш!“.

Писна гайдата на Васил Ставрев, синът му Анастас удари тъпана. От мъжете преди тях в рода са чували, че за първи път Власовден е празнуван в Маджурската махала на Царимир. Създали я през 1912 г. преселници от Горно и Долно Луково, Ивайловградско. Отам е коренът на местните. Не се обичали хората със съселяните от другия край на селото. Един ден обаче кметът сложил край и рекъл, че от той ден всички ще са в сговор, а селото ще се казва Царимир.

Васил е чувал тая история от прадядо си, който е изселник от Долно Луково. Там, откъдето дошъл, е запазена църква, в която иконите са рисувани с керемида. Така са били пазени християнството и българщината в ония трудни времена, сега нямаме право да ги предаваме, вярва Васил. Така възпитава сина си Анастас Ставрев, който е единадесетокласник в Националната търговска гимназия.  Учи икономическа информатика, а в свободното време – да свири на тъпан.

Да пазим традициите, та да знаем къде се намира истинският ни дом, призова кметицата на Царимир Атанаска Бешликова.

И се изви хоро, което винаги е събирало сърцата в един ритъм. Майсторлък показаха танцовите състави „Мераклии“ към Народно читалище „Отец Паисий“ 1930“ в Неделево, „Тракийски огън“ от село Любен, „Каламица“ от Цалапица.

Майка приседна на трикрако столче да разкаже на децата за игрите от миналото и какво е челик. Скоро се зачервиха бузите на хлапетата от НУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Светлина“, които пробваха как се играе на „Кральо-портальо“ и „Котка и мишка“ – с кълбо от прежда.

„Ще се жени млад Стоян за комитска дъщеря….“, гръмна от тонколоните и Запрянка Ангелова нарами кобилица  с менци да ходи на чешмата, както момите в миналото.

Пресрещна я там да я задява Иван Мусеров. 23-годишният младеж от село Любен се занимава с производство на врати. Всяка година е на празника, та е виждал как се прави. Напи водата на девойката, че и грабна от ръцете й кобилицата.

Притичаха дружки на помощ и преля закачката в надиграване с ръченица. Че и в наддумване:„Ако ти ме надиграеш, китката ще ти подаря. Ако аз те надиграя, със синджир през селото ще те поведа“.

Обаче Иван сам си грабна стръка от ухото на момата. Пък се хванаха двамата на хорото, както е ставало някога – да си хвърлят погледи и тайно да се обещаят.

Пукна пушка и го разтури.  Деко пришпори кобилата Марта, впрегната в каруца. Изтрополиха колелата й по площада. Грабна Иван Запрянка на ръце, метна я в каруцата с верни другари и Марта препусна, преди да са ги догонили.

На мегдана остана само жалната й майка, подпийнала от мъка по щерката. Дълго умували в читалището кой тая година да влезе в нейната роля - да се хване за косите и хем да се радва, хем да проклина.

И се паднала тая чест на Татяна Браун. Тя е руския, омъжена за немец. Преди 11 години купили къща в Царимир и от 6 години живеят в селото. Германецът харесал имота в интернет. Прочел едно-друго за местните. Добри хора са, рекъл на жена си. Дошли да видят и, като излезли в пенсия, останали за постоянно.

Татяна заживяла у нас още преди това. Двамата й синове са програмисти. Като били по-малки, решила да поработи на Запад, за да спечели пари да ги изучи. Така в Германия срещнала настоящия си мъж. А момчетата водила в Русия. "Хубаво ни посрещнаха, но нашата родина е България", казали й, щом се върнали.

И за Татяна  вече е така, затова се върна каруцата на Делко, да вземе и нея по нашенски.

И гръмна пак музиката: „Ха, наздраве, да празнуваме, да извием българско хоро, да ни спомнят само с добро…“

Донка не е пропускала да дойде да се повесели вече 51 г. Била на 17 г., когато се оженила в Царимир. Сега е на 68. Пазник на добитъка е, но сега със земеделие повече се занимават хората, разказва тя. От калайджиите е. Техният занаят също загинал, сега работят по цехчета из селата и по чужбина.

Пет дъщери й дал Господ, до една красавици. Само една останала в селото. "Внуци - калабалък. Ходим, къде ходим, от село по-хубаво няма. Спогаждаме се", казва Донка.

Ина също е снаха в Царимир, но от младите. Дъщеря й е на година и половина и тая зима облече носия са своята първа Муфканица.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?