Следвайте ни

С музика и вино откриха обновения парк "Бунарджика" СНИМКИ

viber icon

Музика, вино, светлинни ефекти и шум на водни пръски поставиха край на ремонтите на Бунарджика. Духовият оркестър беше разположен под акведукта, който е построен през далечната 1910 година.

На церемонията присъства и кандидатът за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров, който поздрави Георги Стаменов за добре свършената работа. В прерязването на летата помогнаха две хлапета.

"Искам да благодаря на целия екип на район "Централен" и строителите. Те положиха неимоверни усилия за реализацията на проекта. Имаше дни, в които работниците носеха всичко на ръка - камък по камък, пясъка, за да може днес това прекрасно място да бъде възстановено.

Да ни е честит възобновеният хълм и от тук насетне с усмивки и радост да го посещаваме", заяви кандидатът за кмет на район "Централен" Георги Стаменов. Последният голям ремонт на Бунарджика е правен през 30-те години на 20 век.

Благоустрояването на хълма от страната на бул. "Руски" струва близо 2 млн. лева. Средствата са осигурени от общинския бюджет, а ремонтните дейности дадоха нов живот на водното огледало под Акведукта, след като 40 години не беше в експлоатация.

Движенията на водата в шадравана се управляват чрез софтуер, който има възможност да се командва и през мобилния телефон. Пренареден е и паважът на алеите на Бунарджика, монтирани са около сто нови лампи, подменени са водопроводите, канализацията и напоителната система, а скалните масиви са обезопасени.

По време на церемонията десетки малчугани се спускаха по емблематичните каменни пързалки. Те са създадени преди близо век, но дълги години не се използваха. Пловдивчани пък се върнаха в детските си години и с умиление си спомниха как са търчели по хълма.

 

 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?