71

С 270 вина и екзотични мезета тръгна "Вино и гурме" в Стария град СНИМКА

С над 270 вида бяло и червено вино и всякакви видове редки мезета – включително и от конско месо, стартира осмото издание на фестивала „Вино и гурме“. Откриването уважиха председателят на комисията по култура към Народното събрание Елин Димитров, зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева и председателят на ОбС инж. Александър Държиков.

Официални гости бяха зам. -кметът по култура Пламен Панов, ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов и директорът на „Старинен Пловдив“ доц. д-р Елена Кантарева. 

Сред хората на откриването бе и лидерът на партия „Български възход“ ген. Стефан Янев. Той не бе сред официалните гости, а в качеството си на честно лице.

Девическа формация „Евмолпея“ даде старт на двудневния винен празник с изпълнения на красиви възрожденски песни. 

Фестивалът започна едновременно в 16 къщи, музеи и галерии на Стария град. Миналата година местата за „Вино и гурме“ бяха само 10. Участниците сега са 67 срещу 41 в рекордната, но в същото време и ковидна 2021. 

Хората се разхождаха хванати за ръце, влизаха от двор на двор и опитваха вина в комбинация с най-различни храни. Мнозина бяха с децата си. На „Съборна“ пред къщата музей „Георги Божилов – Слона“ на ретро сергия продаваха топли кестени и карамелизирани ядки. До нея бе и другата атракция – количка за сладолед, в който има и вино.

На 105 годишното дърво глицинея в двора на къща „Бирдас“ висяха окачени три бута еленска пастърма. Навсякъде се усещаше атмосферата на изисканост, класа и връщане към някакви позабравени златни времена.

„Надявам се да направим и рекорд по гости в Пловдив. Специален гост ще е и художникът Лъчезар Ошавков от Париж. 5% от приходите са определени за стипендии на най-добрите студенти в областта на туризма“, каза инж. Любозар Фратев от Съвет по туризъм. 

Зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева припомни, че Пловдив е градът, където различните култури и религии живеят заедно. „Прекрасен е фактът, че Деня на музеите и галериите съвпада с „Вино и гурме“. Хубаво е много чужденци да разберат и осъзнаят дълбоката стойност на българския дух и самочувствие“, каза проф. Модева. Тя припомни, че страната трябва да развива не само морски и зимен туризъм, но и такъв, който е свързан с културните преживявания и виното.

Председателят на комисията по култура към НС Елин Димитров каза, че е доста изненадан колко добре академичните, гражданските и бизнес средите на Пловдив са работили заедно за да организират форума. 

Зам.-кметът по култура Пламен Панов припомни, че Пловдив е не само Европейската столица на културата, но вече и Най-добрата дестинация за туризъм и Дестинация №1 за винен туризъм.

Снимки от Валентина Биларева

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?