Следвайте ни

Раздават 60 кг риба за Гергьовден в белащенския манастир СНИМКИ

viber icon

60 кг риба, предоставена от дарител,  ще бъде раздадена утре на храмовия празник на манастира "Св. Георги Победеносец" в Белащица. Празникът ще започне с литургия и въпреки извънредната ситуация заради пандемията от коронавирус в светата обител се очаква да дойдат много поклонници. При спазване на санитарно-хигиенните мерки за безопасност ще бъде раздаден и курбан от фасул. Ястието е постно, тъй като тази година празникът се пада в сряда, когато се пости.

Трескавата  подготовка за храмовия празник започна от ранни зори днес. В приготвянето на рибата се включиха кметът на селото Костадин Николов и църковното настоятелство.

Междувременно дворът на манастира и църквата грейнаха, след като доброволци от селото месеци наред боядисваха, ремонтираха пейки и садиха цветя. В обновяването участваха и много дарители. Един от тях осигури цветя за 1700 лева, които доброволци засадиха в двора и украсиха терасите на светата обител.

Тази година манастирът навършва 1000 години, но заради пандемията от COVID-19 масовите прояви се отлагат за есента. 

Снимки Атанас Кънев

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай