49

„Радини вълнения“ и Златния век за юбилея на ДГ „Боряна“ в Пловдив СНИМКИ

Тази детска градина е еталон, каза кметът на район "Западен" Димитър Колев

Хан Кубрат, цар Борис I, цар Симеон Велики,  Бойчо Огнянов, Рада Госпожина, Христо Ботев – това са само една малка част от великите български личности и литературни герои, които оживяха на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Поводът за цветното пътешестие из родната ни история бе 45-годишният юбилей на ДГ „Боряна“ в кв. „Прослав“. В програмата, която продължи около 2 часа, място имаха по-голямата част от възпитаниците на детското заведение – от най-малките до най-големите. Няма как да не се отбележи, че сценарият беше толкова прецизен и занимателен, че освен за забавление и радост, спокойно може да послужи за един изключителен урок по история и истински патриотизъм. Тържеството започна със създаването на първата българска държава и стигна до следосвобожденски времена. Талантливите деца влязоха в ролите на ханове, князе, царе, хайдути, борци за заличаване на турското иго, еничари и какво ли още не. И всичко това придружено с неописуемия им чар и вечен огън в очите. На сцената оживя „златният век“ при цар Симеон Велики, която сцена само доказа, че малчуганите са тези, които могат да върнат това „златно“ време. Доказа, че ръководството на детската градина гради този „златен век“, за да може децата там да имат светло бъдеще. 

Особено вълнение предизвика пресъздаването на главата „Радини вълнения“ от романа на Вазов „Под игото“. Съвсем като в страниците на класическото произведение, по Рада Госпожина избиха студени капки пот заради отношението на Кириак Стефчов. –Думите му: „Доста небрежно е преподавано. Повикайте друга ученичка“ кънтяха из огромната зала в Дома на културата, след което дойде време и Бойчо Огнянов да го сложи на мястото му. Не по-малковълнение предизвика и сцена между бащи и синовете им, които обясняват как ще ги избавят, ако бъдат отнети от прегръдките им, за да бъдат превърнати в еничари. Времето, в което животът се вижда в очите на смъртта, в което смъртта е свобода, а не в това „син баща вързан да води…“.  Малчуганите от първа група пък влязоха в ролята на хайдути, оставили дом, за да се борят за свободата и социалната правда. 

Тържеството по повод 45-годишния юбилей на ДГ „Боряна“ в Пловдив остави без дъх както родителите на възпитаниците, препълнили залата, така също и техните учители. Именно учителите са тези, които осветяват пътя им напред и им дават онази основа, върху която всеки трябва да стъпи, за да се нарече човек. Неведнъж ръководството и възпитателите са демонстрирали една от основните си цели, а именно да възпитават децата в традициите, в любов към всичко българско и родно. Юбилеят беше едно показно как това се прави и то успешно, а не формално, как се поддържа пламъкът в детската душа и как тя навлиза в дебрите на великото българско минало с поклон и отворено сърце. 

Сред гостите в препълнената зала бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, кметът на „Западен“ Димитър Колев и председателят на Общинския съвет Александър Държиков.

„Изключително съм щастлив, че мога да съм гост на това специално тържество по случай 45 години Детска градина „Боряна“. 45 години са доста, през градината са преминали цели поколения.  Съвсем смело искам да заявя, че ДГ „Боряна“ е еталон за детска градина. Еталон в това как обучават и отглеждат нашите деца, еталон в това да създава и участва в различни културни и спортни мероприятия, еталон в това да участва в благотворителни инициативи. Това е плод на училията на директорката г-жа Бекярова, на нейният екип и на родителите“, каза районният кмет Димитър Колев. 

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков поздрави целия екип на детската градина, който изпълнява благородната мисия да отглежда нашите деца, да ги учи на българщина. „Всичко, което правите, го правите от сърце. Искам да пожелая много здраве и винаги с такава жар да обучавате нашите деца“, каза той от сцената преди започването на тържеството. Районният кмет пък му благодари специално, че е успял да издейства средства за ремонт на детската градина. 

„Особено ми е приятно да сме заедно по този хубав повод. Квартал „Прослав“, в който е детската градина, е най-хубавият квартал, в който ми е минала младостта. Относно градината, през годините направих всичко възможно тя да бъде възстановена, да бъде в този вид и като цяло в града да имаме сега хубави детски заведения, където да растат нашите дечица. В този мандат като кмет се ангажирах да изградя нови 12 градини, във всеки район по две. Това е необходимо да бъде Пловдив притегателно място. Пожелавам ви много дълги години да се срещаме по такива хубави празници и децата да ни радват все повече и повече.Бъдете живи и здрави“, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

След специалното тържество, всяко дете получи награда за участието си. 

снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?