Следвайте ни

Японска кукла движи вежди и омагьосва с поглед СНИМКИ

viber icon

Кукла с движещи се вежди и очи омагьоса публиката в Държавния Куклен Театър под тепетата вчера. Марионетката стана част от спектакъла “Принцът на морето и принцът на земята”. В постановката пловдивските актьори умело се справиха с кукла в стил Бунраку, специално изработена в Токио за тях. Те имаха възможността да се запознаят с кукловода Тамада Йошике. Тя е носител на повече от 15 награди за най-добър кукловод на Япония за последните десет години. 

След края на шоуто, всеки изявил желание от зрителите, успя да се докосне до куклата и да пробва да я раздвижи. Гостите от Япония се постараха да запознаят любопитната публика с особеностите на стила Бунраку. Той има 400-годишна история и е едно от трите традиционни японски театрални изкуства, наред с “Но" и “Кабуки", включени в списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Гостуването на Национален Бунраку Театър за първи път в историята на Пловдив съвпадна с официалното закриване на проекта на ДКТ Пловдив -  Седмица на японското куклено изкуство. “Духът на японската кукла” стана част от културния календар на Пловдив ЕСК 2019. 

 

Снимки: Атанас Кънев

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?