Следвайте ни

Провериха мъчи ли COVID-19 Джокондата КОЛАЖИ

viber icon

Как биха изглеждали картини шедьоври, ако бяха рисувани по време на пандемията от коронавирус? Въпросът вълнува много зевзеци, които са подходили творчески към класически платна. Така Джокондата на Леонардо да Винчи скрива прочутата си усмивка под маска, а в челото й грее лъч от термокамера. Леко преработените класически творби може да се използват и за илюстрация на основни здравни съвети, които слушаме всеки ден от появата на коронавируса.

Ето и цялата галерия от знаменити творби, съобразени с новия световен кошмар COVID-19, които може да свършат работа и като агитационни платна на кризисния щаб на ген. Венцислав Мутафчийски.

Джокондата на Леонардо да Винчи чака уплашено резултата от PSR теста за коронавирус

Картината „Викът“ е рисувана от норвежкия художник – експресионист Едвард Мунк през 1893 г. Тя е от серията „Сцени от живота“, посветена на темите за живота: любов, страх, секс, тревожност.

В дневника си художникът е записал ситуацията, при която се е родила идеята за картината: „Вървях по пътя с двама приятели – слънцето залязваше – внезапно небето стана кървавочервено – спрях, почувствал изнемога и се опрях на парапета – кръв и огнени езици стояха над синьо-черния залив и града – моите приятели отминаха напред, а аз стоях там, треперещ от тревога – и усещах един безкраен вик, пронизващ природата.“ Горе долу същото е усещането, когато заловените да се разхождат в парка научаваха от спипалия ги полицай, че глобата за нарушението е 5 000 лева, която после все пак беше намалена на 300 лева.

"Дамата с хермелина" (на италиански: Dama con l'ermellino) е картина, нарисувана с маслени бои върху дърво в края на 15 век от Леонардо да Винчи. Според историците, дамата е Чечилия Галерани, която е била любовница на херцога на Милано Людовико Сфорца. Върши работа за предупреждението да се разчита на доставки

 
  „Орфей и Евридика“ е нарисувана от английския художник  ФредерикЛейтън през 1864 година. Сега тя е подходяща илюстрация за призива да се спазва дистанция

"Сътворението на Адам" на Микеланджело може да призове да се ползва дезинфектант и при най-важните работи.

" Синът човешки" на белгийския сюрреалист Рене Магрит (на френски: René François Ghislain Magritte, (1898 – 1967) е идеална илюстрация на призива "Не забравяйте маската"

Картината на американския живописец Бенджамин Уест, известен с историческите си картини от и след времето на Американската революция, идеално може да послужи за апела "Плащай с карта" заради риска от пренасяне на зараза с книжните пари

"Наполеон преминава Алпите" на френския неокласик Жак-Луи Давид зове да ползваме куриерските фирми, за да избягваме контактите

"Портрет на един млад мъж" на италианския художник Рафаело Санцио (1483 – 1520) с леко допълнение върши чудесна работа за илюстрация на изискването да се мият ръцете, което е сред най-ефикасните мерки срещу коронавируса.

Картината на руския художник Александър Маковски с леки корекция онагледява обичайна гледка от серията "Нарушители на карантината"

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?