Следвайте ни

Продават църква на 1700 години в Турция СНИМКИ

viber icon

Архиепископът на църквата "Кърклар" в югоизточния античен град Мардин призова турската държава да купи църквата "Мор Юханна" ("Mor Yuhanna"), която се продава за 7,25 милиона TL (1.5 милиона лева), и да я отвори за туризъм.

1700-годишната църква "Мор Юханна", намираща се в квартал Артуклу в Мардин и използвана като склад дълги години, е регистрирана като културна ценност от Министерството на културата и туризма през последните години. Църквата се състои от две отделни стаи и места за поклонение, както и гробниците на трима свещеници и три тунела. Наскоро собственикът Мурат Айкун обяви сградата за продажба.

Архиепископ Габриел Акюз заяви пред медиите, че асирийската общност в града би искала държавата да закупи църквата и да я отвори за туризъм поради нейното историческо и религиозно значение.
„Идентифицирахме тази църква преди години и я посещавахме много пъти. Ибрахим Айкун беше собственик на мястото. Той го предаде на най-малкия си син Мурат Айкун. Мурат дойде при нас и каза, че иска да продаде църквата и ни попита дали се интересуваме. Тъй като нямахме средства, предложихме той да ни даде църквата, за да я възстановим и той да получава такси за посетители през следващите 10 години “, каза Акюз, но не се споразумяхме.

 

Архиепископът каза, че са получили обаждания от различни провинции с искане за информация за църквата, след като Айкун я е пуснал за продажба. Той каза, че историческото място за поклонение се използва като склад от години и не е в добро състояние.

„Християнската общност няма какво да каже за това. Ако имахме пари, щяхме да я купим. Главната дирекция на фондациите може да купи църквата и да я използва за туризма на Мардин. Знайте, че това е асирийска древна църква. Не бива да я оставяме на призвола на съдбата и да попада в чужди ръце. Досега се е използвал като склад, а други могат да го използват за други цели. Би било жалко да загубим тази църква ”, каза той.

Асирийците са група християни, които населяват земите около река Тигър в Горна Месопотамия, която обхваща днешен Северен Ирак, североизточна Сирия, югоизточна Турция и северозападните покрайнини на Иран. Те са част от Асирийската източна църква.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Голям  свещенник

Голям свещенник

08.11.2020 | 15:07

Няма що.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?