Следвайте ни

Приказка с картини на Майстора оживя на Гребната СНИМКИ

viber icon

Стотици пловдивчани аплодираха в продължение на повече от десет минути изумителния мултимедиен спектакъл с плаващите и светещи картини на Владимир Димитров-Майстора на Гребната база в събота вечерта. Още в ранния следобед ленд-арт инсталацията „Момиче сред слънчогледи“, разположена върху площ от 4 дка, плаваше в топлия канал и радваше посетителите. Девойката бе обградена от 24 слънчогледи.  Картината е нарисувана със 120 литра боя.

Кулминацията на шоуто дойде вечерта с  мултимедийния спектакъл, включващ модерен балет, 3D мапинг и рисунка върху водна стена. Концертът започна с изпълнение на старинни жетварски песни от четири девойки, облечени в стогодишни народни носии. След сцената това бе завладяна от момичешкия балет на Студио "Дебют", които носеха дрехи досущ като тези в картините на Майстора.

Те изпълниха танци с платно, върху което бяха прожектирани някои от емблематичните произведения на гениалния художник. После светещите картини бяха изобразени и върху самите момичета и те се превърнаха в „Живите картини на Майстора“. Приказната феерия под режисурата на Лозен Йорданов продължи около 50 минути и остави публиката без дъх.

Накрая на фона на автентична българска музика картини на Майстора бяха изобразени  върху мащабен воден екран чрез съвременни технологични средства (лазери и диодни видео-стени).

Уникалният проект е дело на кюстендилската школата по рисуване „Новите майстори“ на учителя по рисуване Евгени Серафимов и цели да популяризира творчеството на Майстора в Европа.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?