Следвайте ни

Президентът Румен Радев откри събора в Рожен СНИМКИ

viber icon

Трябва да се върнат, ние тук трябва да работим така, че да се върнат българите от чужбина, каза президентът Румен Радев пред медиите, коментирайки придошлите от целия свят българи за тридневния събор на Рожен. Държавният глава пристигна на поляните на Рожен със съпругата си.

Той даде официалния старт на народното веселие и фолклорния конкурс със символичния звън на чановете от музея в Смолян, заедно с кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова и областния управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Девин и Баните -Красимир Даскалов и Милен Белчев.


Хиляди снимаха четирите лъча от над 200 гайдари, които се събраха при основната от четирите сцени на поляните. След това по традиция на сцената излезе да поздрави огромното множество с родопски песни и танци Фолклорен ансамбъл "Родопа". Овациите на поляните обраха 13-годишната певица Мария Бечева от Чепеларе заедно с гайдарят Илия Учиков и Валя Балканска с гайдарят Петър Янев.


"Роженският събор е не само един от празниците на народното творчество, а и на българщината, защото днес на волните родопски поляни цари автентичния и непоколебим български дух. Да поздравя всички вас, родопчани, които пазите свято традициите на рода и за които свободата е състояние на духа.

Ние, българите, тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и непреходни ценности, защото Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история. Някога тук, на тези поляни, са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души.


България би осиротяла без магията на Родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-бързообезлюдаващите краища на България. С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, то отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените.


Затова и мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така, както нашите каба гайди могат да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където е заслужила да бъде", каза в словото предизентът. Държавният глава пожела на всички да изживеят и запомнят това събитие като празник на българската родова памет и като жив извор на българското единство. Президентът се снима с хиляди на поляните.
"Добре дошли в Орфеевото царство на свещената за родопчани местност на връх Рожен.


Мнозина казват, че Родопите планината с дух, заради тук живеят гостоприемни и добри хора, защото тук са запазени традициите, обичаите, защото природата е прекрасна и има невероятни гозби.Три дни всички вие ще усетите това, три дни Рожен ще бъде България", каза при откриването кметът Николай Мелемов.

Той припомни историята на събора, започнал преди 121 години, когато свещеникът на село Соколовци Ангел Инджов отправя прошение до граничните власти поне за един ден в годината да се отвори границата за празника на св. Пантелеймон.


Още същата година, при параклиса св. Кирик и Юлита се събират българите от двете страни на границата - от свободна България и останалите, които са под османско владичество до 1912 г. "Затова Рожен е велик и свещен, защото е символ на обединението на българите, независимо от границите, които ги разделят", каза Мелемов.

Той призова хората да се помолят за благоденствието на България, за обединението на нацията ни и за мир, здраве и благоденствие, тъй като Рожен е молитвена местност с множество параклиси.
"Свободният дух

ни събра днес на Рожен ни събра днес да бъдем по-сплотени и силни в името на майка България", заяви Мелемов.
След откриването на поляните се завъртя първото общо Роженско хоро.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Майнатаун

20.07.2019 | 21:30

Имали кебапчета и аванта на корем само срещу кратка реч шапкаря Радев е най-отред, че и антуража си води с него да ги нахрани. Вие да сте видели някога Бат Бойко на събор с ядене и пиене или с кебапче в уста?? Никога, а е от 15 години в политиката, а Радеф оня ден стана политик и има поне 200 събора и 1000 снимки захапал кебапче, баничка, наденичка и пр. Иначе събора на Рожен е нещо Велико! Да живее България!

Отговори
4 11

Плд

19.07.2019 | 19:33

Добре че има свестни журналисти в тая медия. Димовски няма да спи тая нощ.

Отговори
0 0

тръпнем в очакване на деса скумрията

19.07.2019 | 19:04

А как Деса Общата разцъка ли я на терен

Отговори
1 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?