Следвайте ни

Пред Военния клуб: Стотици изживяха на ново събитията от 1885 г. СНИМКИ

Пушки пукаха и гайди свириха на площад "Централен" тази вечер, където стотици възрастни и деца се събраха, за да видят възстановката на събитията от 6-и септември 1885 г. По традиция историята и тази година оживя благодарение на комитет "Родолюбие".

Любопитните погледи на зрителите с интерес проследяваха събитията довели до съединението на двете несправедливо разделени половини на държавата от Берлинския конгрес през 1878 г.

Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). То започва бунтове в няколко града на Източна Румелия, а после прераства във военен преврат на 6 септември. Одобрено е от княз Александър I и е ръководено от майор Данаил Николаев. И след кратко въведение, притаили дъх, хората пазеха тишина и следяха внимателно.

Четата, предвождана от Продан Тишков, известен като Чардафон, пристигна пред Военния клуб въоръжена със старинни пищови и ятагани. На балкона на втория етаж там вече чакаше генерал-губернаторът Кръстевич. Последният посрещна нападателите с думите: „И аз съм българин и за мен България е скъпа”. После се предаде без бой.

Малчугани и възрастни изпаднаха в еуфория, когато на площада пристигна файтон с два коня. Губернаторът се качи във файтона, гайдите засвириха, надписът "Източна Румелия" беше свален от балкона и неговото място зае българското знаме на Съединението. Гайдарите тръгнаха бавно след файтона по Главната, а след тях се изви пъстро хоро. 

Габриела Лазарова

Редактор

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?