Следвайте ни

Покъртителна гледка: Вандали потрошиха стъклата на кино "Космос"

viber icon

Емблематичната сграда на  бившето кино "Космос" на ул. "Гладстон" е с потрошени стъкла, видя екипът на "Марица".


Гледката е покъртителна.  Двуетажната общинска сграда, затворена още през 90-те години и напълно изоставена, безвъзвратно  се руши. Бетонът  от фасадата се рони, от втория етаж  се стича вода,  металните части са ръждясали, на горния етаж почти всички стъкла са счупени,  както и  долу на една от вратите, залостени с решетки.


В партера са натрупани отпадъци, стъпалата са разбити, бетонни плочи са стоварени пред входа.   От някогашната амфитеатрална зала за 900 зрители  напомня само табелата  с надпис "Пловдивфилм" -  на фирмата, която в заранта на демокрацията все още е прожектирала филми  в  "Космос".


"Това е пълен вандализъм!", възкликва Иван Джамбов. Достолепният мъж, чиято дъщеря живее в съседство, недоумява как е възможно масивна хубава сграда да  е оставена на произвола на съдбата. 


Разказва, че още през 1986 г. е емигрирал в САЩ. Наскоро се е върнал,  защото вече си има пенсия, и се е преместил в Цалапица.  Радва се, че България е много по-различна от  онова време, демократична е, Пловдив е доста напреднал, но не  може  да се примири с нередностите.


С недоумение посочва площада пред киното с  полуразрушените фундаменти и изкъртени плочки. От това място  преди година бяха премахнати  търговските обекти и оттогава се ползва за безплатен паркинг.  Колите  спират една до друга върху чакъл.  Останалото пространство от площада са фундаменти, останали  от съборените търговски обекти,  и  върху тях няма как да  се паркира.


"Поне да направят паркинг, ако трябва да е срещу заплащане, но да могат хората   да спират спокойно.  Тук има място за сто автомобила", препоръчва на местната власт Иван Джамбов.  И споделя, че  в къщата му на съседната  ул. "Никола Козлев" има гараж,  пред  който е сложил две табели, но колите продължават да спират, блокирайки входа към гаража, защото  в центъра с паркирането е ад. На уличното платно пред гаража  слагал гуми и бидони, но шофьорите  ги махали.


Малката уличка до киното буквално е  задръстена  от спрени автомобили. "Или да  я направят синя зона, или да затворят", предлага Джамбов. 


Кино "Космос"  беше включено като младежки арт център в  инвестиционната програма на Европейска столица на културата.  За ремонт на сградата и площада  бяха предвидени и част от  20-те милиона лева,  които държавата беше отпуснала за Община Пловдив. Идеята обаче се провали. В бюджета за тази година са планирани 150 000 лева за проектиране,  но  такъв проект не е разглеждан.


От зрителната зала преди време бяха изнесени всички седалки, тъй като  бяха изгнили.


Снимки  от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

реклама за някакъв г-н под заглавие за КОСМОС

реклама за някакъв г-н под заглавие за КОСМОС

10.10.2020 | 22:07

Вместо да фокусира върху СТОхилядните и МИЛИОННИТЕ проблематики на КОМСОМОЛ и на СЕЛСЪВЕТА г-цата се отплесва по някакъф си неин г-нчо, който явно й е снесъл БАКШИШ В СУХО. ("кеш" както модерно казват ингилизаторите). Продажни журналя на всяка крачка!

Отговори
1 2
КлептоКрацията си има СТРАТЕГИЯ

КлептоКрацията си има СТРАТЕГИЯ

10.10.2020 | 22:15

Както из София, така и в Града крадливата КлептоКрация има СТРАТЕГИЯ да съсипва всичко, което е "обществено", за да го цуне нЕкой здрав Другар Партиец за жълти стотинки - ужким за да го "стопанисва" майсторски. Кнонцертна Зала (искат я за "оперета" кис-кис); КОСМОС - добро местенце, бая квадратура; БИРДАС ужким Гостна за В.И.П. Гости на Пловдив; ЛАМАРТИН - за софиянския властелин и бъдещ депутат с имунитети ГРОЗЕН

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?