Следвайте ни

Подлез бе превърнат във Фолклорна галерия

viber icon

Подлезът срещу СУ „Пейо Крачолов Яворов“ в Пловдив се превърна в колоритна фолклорна галерия, която от вчера радва жителите на града. Съоръжението е едно от най-използваните градски пространства на булевард “България” и пловдивчани вече могат да се любуват на преобразяването му. 

Празничната програма по официалното представяне арт проекта бе открита от кмета на район Северен д-р Красимир Асенов, който благодари на фондация “Пловдив 2019”, младежка инициатива “ПОдЛЕЗНО”, Народно читалище „Георги Търнев -1900 г.“ и район „Северен" за подкрепата и дейността към проекта.

Водеща на събитието беше Юлия Иванова, председател на фондация “ПОдЛЕЗНО”, която представи екипа, с който участват в първия си проект за Пловдив - архитект Емил Михов и Димитър Стафидов.

С бурни аплодисменти бе посрещнат главният виновник за уникалните стенописи, които оживяха по стените на съоръжението, графити артистът Цветан Узунов (TSE). Той благодари на двете фондации за възможността да работят съвместно. 

Темата на невероятните стенописи неслучайно е българският фолклор. На всяка от стените са изписани калиграфски послания на кирилица и глаголица, а рисунките показват трудолюбието, бита и старите занаяти на българите. Вдъхновението за арт-трансформацията на подлеза идва от фолклорното пано с фигури на български жени, дело на един от най-великите пловдивски художници - Енчо Пиронков, което все още краси южната част на тунела. 

Лентата на новия подлез прерязаха артистичният директор на фондация “Пловдив 2019” - Светлана Куюмджиева, кметът на район “Северен” - Красимир Асенов, директорът на читалище “Георги Търнев” - Валентина Христева и екипът на младежка инициатива “ПодЛЕЗНО”. Откриването бе отбелязано, както повеляват традициите, с топла питка,  народни танци и музика. Очаква се фолклорният проект да запази и популяризира нашите български традиции и ценности дълги години наред.

 

Снимки: Наташа Манева

снимка на автора

Кристина Гайдаджийска

Редактор-репортер - екип "Шоу"

Редактор   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?