1939

Пловдивското СУ "Св. св. Кирил и Методий" на 50 г. - с носия, скейтборд и таблет СНИМКИ

Миналото в народна носия срещна днешния ден на скейтборд и утрешния с таблет в ръка – в концерта „Миг безвремие“, с който пловдивското СУ „Св. св. Кирил и Методий“ отпразнува своя 50-годишен юбилей. Старото и новото време поиграха по детски на ластик, попяха „Седнало е Джоре дос“, потанцуваха в балканските ритми на всички етноси – и с малко джаз в съвременните обработки, и с много закачка.

Празненството започна още следобяд, когато над 200 ученици и учители преминаха по Главната улица в традиционното шествие на училището навръх патронния празник 11 май, когато честваме св. св. Кирил и Методий по църковен стил. След като бяха поставени цветя на барелефа на светите братя в Стария град, тържеството се пренесе в Драматичния театър, за да срещне различни поколения учители и ученици.

Архивни черно-бели снимки се завъртяха във филма „Историята на едно училище“, за да върнат към годината на основаването му - с 29 паралелки и над 1000 ученици.

„Благодарение на петима директори, труда на учителите  и енергията на учениците днес сме екоучилище на щастието, иновативно и Гугъл референтно, с Монтесори и проектно базирано обучение, с професионално образование по професиите "Танцьор" и "Дизайнер",  обърна се към пълната зала директорката Таня Николова.  Поздрави всички, които през годините са били част от историята на училището и добави: „Утре зависи от днешния труд. Да помним, знаем и мечтаем, за да бъдем!“.

Началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова отправи поздрав към юбилярите и наруши сценария, като повика на сцената старши експерта по обществени науки, гражданско образование и религия Антоанета Кръстанова и шефката на ЕГ „Иван Вазов“ Вихра Ерамян, чийто пътища са минали през СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„10 години останаха в прелестта на младостта ми – развълнува се Кръстанова. – Когато се връщам в това училище, се чувствам като у дома. Стените те познават. Имаш чувството, че те прегръщат“. И заръча на абитуриентите: „Отнесете го с вас утре всички вие, които ще броите до до 12 и ще поемете своя път!“.

Вихра Ерамян пък си спомни началото на своята кариера като млад учител. Днес в Руската гимназия учат деца на някогашните й ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“. "Тези хора са успели и са на ключови позиции в различни компании. Виждате колко сме им дали в онези години с паралелките по гръцки и по мениджмънт“, каза Ерамян. А на училището пожела възпитаници, които след 20 г. ще си спомнят за него със същото умиление.

С препратки към филма „След края на света“ и кадри от Стария град и модерния Пловдив започна празничният концерт на училището – с  класически и съвременен прочит на българския фолклор, с гръцко сиртаки, с арменски танц в златно, с турски напев, с една танцуваща мечка от ромския бит  и още балкански импровизации. В плетеницата от ритми и багри на сцената се включиха от най-малките до най-големите в училището-юбиляр.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?