Следвайте ни

Баба Марта прати в Пловдив красавици в носии СНИМКИ

viber icon

Честит първи март, пловдивчани! В един от най-светлите дни от годината, когато улиците кипят от живот, а сърцата преливат от любов, доброто настроение е водещо.

Навсякъде се чуват пожелания за здраве и щастие, а усмивките не слизат от лицата на деца и възрастни. Където и да се обърнеш, ще видиш как хора си разменят мартенички – символ на плодородие и една успешна година.

Баба Марта е на прага ни, но не само близките ни подаряват мартенички, а и напълно непознати.

Ако преди обед сте минало по продължението на Главната улица, най-вероятно няколко прекрасни момичета и дами, облечени в носии, са Ви завързали мартеничка, отправили са Ви няколко благи думи, а после са продължили делото си.

Това са членове на Народно читалище „Захари Стоянов 1984“, които раздават ръчно изработените мартеници, плетени в продължение на месец от читалищата на Пловдив.

В инициативата, организирана от Общински читалищен съвет, се включиха  майсторките от художествените ателиета към НЧ „Ал. Константинов 1954”, НЧ „Възраждане 1983”, НЧ „Захари Стоянов 1984“,  НЧ „Никола Вапцаров 1928” и НЧ „Назъм Хикмет  1922”.

Усмихнатите дами се събраха в 11:00 часа на площад „Стефан Стамболов“, точно до окиченото в червено и бяло дърво. Украсата е дело на учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и напълно допълва красивата пролетна гледка.

В непосредствена близост до него са и Пижо и Пенда в голям размер, поставени на дървения площад.

Още там от читалището вързаха ръчно направените традиционни и по-оригинални прежди на малки и големи, а после тръгнаха по пешеходната улица, за да донесат радост и слънце в душите на всички.

Снимки Паулина Гегова и Атанас Кънев

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?