Следвайте ни

Пловдивчанин превърна еднотонна котва в цветарник СНИМКИ

viber icon

Еднотонна желязна котва стана цветарник в двора на къща в пловдивския квартал „Смирненски”. Там живее бившият инструктор водолаз и моряк на кораба „Русе” Димитър Енев. 

„Котвата е от началото на 18 век. Беше в пристанището на Созопол. Това може да се датира по железния й щок. Преди това те са правени от дърво, хванато със метални скоби”, казва Енев, който е един от пловдивчаните, които възродиха през 90-е години легендарния „Морски сговор”. 

Димитър Енев намерил котвата през 70-те години на миналия век.

„Вдигнахме я с балони с въздух на повърхността и оттам я натоварихме странично на един "Жук". С него я докарах до Пловдив”, спомня си Димитър Енев. 

В онези времена никой от созополските власти не предявил претенции за морския артефакт. 

„В Созопол вадеха къде-къде по стари котви. Четирирожките например са много по-древни от тази”, обяснява пловдивчанинът. 

Котвата краси от години двора му.  Тя наистина е грамадна – дълга е над 3 метра. Покрита е наполовина с цветя. 

Освен нея водолазът извадил навремето една по-малка и тежка котвена верига, която тежи четвърт тон. Тя също краси двора в "Смирненски".

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?