Следвайте ни

Пловдивчани изживяха Съединението с пукот на пушки и мирис на барут СНИМКИ

Историческата възстановка развълнува зрителите на площад „Централен“

viber icon

Пушки пукаха и гайди свириха на площад "Централен", където стотици възрастни и деца се събраха, за да видят възстановката на събитията от 6 септември 1885 г. Мирисът на барут също се разнесе по Главната. 

Зрителите с интерес проследиха събитията, довели до обединяването на двете разделени половини на държавата от Берлинския конгрес. 

Историята оживя благодарение на комитет "Родолюбие", а тази година най-малкият участник е 3-месечно бебе. То е дете на семейство, което членува в комитета.

 Най-възрастният пък е на 66 години и влезе в ролята на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. 

Четата, предвождана от Чардафон, пристигна пред Военния клуб, въоръжена със старинни пищови и ятагани. На балкона на втория етаж там вече чакаше генерал-губернаторът Кръстевич.

В същото време на площада се развяваха знамена и замириса на барут. Децата затаиха дъх, когато четниците разпоредиха на губернатора да се предаде. "И аз съм българин, и за мен България е скъпа. Аз губя, но печели България", провикна се генерал-губернаторът и се предаде без бой.
После се качи във файтона, гайдите засвириха, надписът "Източна Румелия" от балкона беше заменен от българското знаме на Съединението. Гайдарите тръгнаха бавно след файтона по Главната. 

Снимки Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?