4232

Пловдив се пречисти на Богоявление - и за миналото, и за бъдещето СНИМКИ

Изключително тържествено и с множество събития Пловдив отбеляза един от най-великите християнски празници Богоявление

Началото бе поставено в 9 часа с отслужването на света литургия в катедралния храм "Успение Богородично" в Стария град. В 12 часа часа митрополит Николай извърши освещаване на войнските знамена в двора на храма.„Знамената на Българската армия наричаме „светини“, тъй като върху тях е изобразен Светият кръст, изписани са свещените думи „С нас е Бог“. Те се освещават ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест. Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили всички, които воюват под тези знамена“, посочи митрополит Николай.След приключване на ритуала, литийно шествие, предвождано от владиката, се отправи по калдъръмените улички към бул. "Цар Борис Трети Обединител". Със засилено полицейско присъствие, шествието стигна до брега на река Марица, срещу Водната палата. Преди да хвърли кръста, митрополит Николай отслужи Велик Богоявленски водосвет в присъствието на кмета Костадин Димитров, областния управител Илия Зюмбилев, председателя на Общинския съвет Атанас Узунов, командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, заместник-кметовете Иван Стоянов, Владимир Темелков и Николай Бухалов, кметовете на районите „Централен“, „Източен“ и „Северен“ – Георги Стаменов, Емил Русинов и Венцислава Любенова. 

Кръстът от ледените води на река Марица успя да извади 39-годишният Димитър Куманов от Пловдив. След като разпятието бе "спасено", всички над 60 мъже, които скочиха, играха хоро и пяха химна на България. Куманов, който се хвърля за първи път за кръста, си пожела здраве за себе си и за цялото семейство. Той сподели, че има три деца и върти заведение за бързо хранене. Оказа се, че днес съпругата му празнува имен ден. 

Пловдивският митрополит Николай благослови всички, които участваха в Богоявленския ритуал.

„Димитър Куманов от Пловдив изживя духовното щастие да улови светия Христов кръст. И на него, и на всички, които съучастваха в този велик празник благопожелавам Божие благословение, здраве, благоденствие и душевно спасение. Кръстът е пазител на цялата Вселена, той е красотата на Христовата църква, кръстът е славата на ангелите, кръстът е поражението за демоните, кръстът е изцеление за болните, кръстът е спасение за верните. Благодатта и силата на светия животворящ кръст да бъдат с всички Вас, Светият кръст да пази Богоспасяемия ни град Пловдив и Пловдивската епархия от всяко злощастие и беда, да ни дарува благоденствие и душевно спасение“, отбеляза владиката.

Според православието, днес е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста. Народното поверие гласи, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав през цялата година.

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни". С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне. Смята се още, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

След приключване на ритуала за Богоявление, официалните лица се запътиха към Цар-Симеоновата градина, където бе отбелязана 176-та годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В ритуала, организиран от Община Пловдив, участваха почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“. Бяха положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин произнесе д-р Ахавни Кеворкян, която е председател на Дружество на писателите в Пловдив. Водеща бе актрисата от Драматичния театър Мария Генчева.

снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Bull shit

Bull shit

06.01.2024 | 23:40

Какъв жален маскарад, какъв срам! Толкова караконджули на едно място! Гордей се, Пловдив!

Отговори
3 5

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?