Следвайте ни

Пловдив отбеляза 173 години от рождението на Христо Ботев СНИМКИ

viber icon

На днешния ден се навършват точно 173 години от рождението на великия революционер, поет и публицист Христо Ботев. Въпреки че умира само на 28-годишна възраст, той оставя следа в българската история, която ще се помни завинаги. 

На празника в Цар-Симеоновата градина дойдоха немалко пловдивчани, макар че церемонията се излъчваше и онлайн. Водещ на събитието бе актьорът Златко Павлов, който рецитира стихотворението „Борба“. 

След него пред микрофона застана доц. д-р. Тодор Радев от катедра История и Археология към Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Доцентът ни припомни истинското значение на символа Ботев и това, че по стар календар той е роден на 25 декември. Още една символика, показваща защо носи именно името Христо. 

„Войводата наистина извървява един христов път в името на отечеството, за да загине във Врачанския балкан, извървявайки една невероятна Голгота. Ботев е триединство от гениален поет, радикален революционер и велик публицист“, каза доц. Радев.

На церемонията присъстваха и играчите от ПФК „Ботев“, които поднесоха цветя пред паметника на поета.

Цветя и венци поставиха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на общински съвет Пловдив Александър Държиков, командирът на съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, командирът на 91-иинженерен батальон подполковник Петко Петков, почетният консул на Руската федерация, районните кметове на град Пловдив, политическа партия ГЕРБ Пловдив, градски съвет на БСП Пловдив, политическа партия ВМРО Българско национално движение Пловдив, политическа партия Атака Пловдив, политическа партия Съюз за Пловдив, обединение Демократична България, сдружение Бизнесът за Пловдив, Общински съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, организации и признателни граждани.

Служители на реда следяха да няма струпване на гражданите, всички носеха предпазни маски и въпреки хладното време наоколо се носеше усещането за задружност. 

Снимки: Наташа Манева и Паулина Гегова 

 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?