49

Пловдив и Стефан Вълдобрев - създадени един за друг

Стефан Вълдобрев и творчеството му са явление в българската музика. Но не от онези, които отшумяват за ден-два и после си намират място из прашните редове на историята. Напротив, той е „изгледал“ и възпитал поколения, със сигурност ще продължи да го прави, стъпвайки върху любовта на всички ценители на качественото звучене и смисъл между нотите. 


Легендарният изпълнител и групата „Обичайните заподозрени“ се върнаха в Пловдив за пореден вдъхновяващ концерт на Летния театър. Точно там се затвърди една красива истина – Вълдобрев и градът под тепетата са създадени един за друг. Всяка минута раздяла между него и публиката е толкова мъчителна, че само някой от хитовете на бандата може да погаси пожара на моментна криза във вътрешната вселена, да внесе хармония в хаоса и да спре буксуването на човешките чувства. Да, този път небето бе милостиво и не настъпи потоп, но за сметка на това взаимността достигна нови граници. 

„Обичайните заподозрени“ представиха специален двучасов концерт за пловдивската публика, с удължен сетлист. Това, както каза самият Вълдобрев, е опит за реванш след концерта от 1 юли 2021 г., когато въпреки пороя, излял се над града, почитателите останаха стоически и потънаха в магията на музиката.  От сцената на Летния театър прозвучаха както песни от последните два албума на „Обичайните заподозрени“ – 10 ½ и Жълт код, така и много от онези, превърнали се в емблема за явлението „Вълдобрев“.  Сетлистът включи „По-полека“, „Бряг с цвят най-зелен“, „Голяма работа“, „Холивуд“, „Тази песен не е за любов“, „Фойерверк“, „Ето така“,  „Към“, „Рай“, „Обичам те, мила“ и много други. 

Концертът стартира ударно с „По-полека“. Наложи се Вълдобрев да обясни с усмивка „специалния“ танц, който съпровожда текста на песента, за да може публиката, изпълнила изцяло Летния театър, да участва активно в този пърформънс. В много от песните, както обича талантливият изпълнител, присъстващите имаха роля, независимо дали главна или поддържаща. И в това е голяма част от магията на концертите на Вълдобрев. Дори и зрителите да не искат да танцуват или да бъдат герои в специалната продукция, която се разиграва пред очите им, то тялото мисли друго. Няма човек, който да чуе дори само една секунда от песен на „Обичайните заподозрени“ и да не иска да се потопи в танца, да плува в безбрежното море от положителни емоции и да се почувства сякаш се събужда в прекрасно утро без аларма. Безспорно Стефан Вълдобрев и групата „Обичайните заподозрени“ (китаристът на ФСБ Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи на ударни, Веселин Веселинов-Еко - на бас, , Мирослав Иванов - втора китара) влязоха в ролята на „играча на мача“ и записаха един от най-запомнящите се голове във вратата на музикалната история на Пловдив.  На края на концерта публиката не искаше да пусне Вълдобрев и компания да си тръгнат от сцената. Тази взаимна любов доведе до специален подарък – Стефан грабна китарата и изпълни „Обичам те, мила“. Добави и специалния трети куплет, който е любим на феновете на Берое. Финалните надписи преминаха под повторното изпълнение на „По-полека“, което се превърна в химн на ежедневието на хилядите почитатели на музиката на „Обичайните заподозрени“. Със сигурност пловдивчани дълго ще помнят снощното музикално, емоционално и духовно преживяване. Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ осигуриха невероятно пътуване из страната на чудесата, в която няма невъзможно неща. Погрижиха се фойерверкът на удоволствието да гръмне с такава сила, че да се чуе и види в радиус от километри, а всички присъстващи  - да се чувстват удобно на своя бряг с цвят най-зелен. И ще си позволя да поспоря със Стефан. Този рай, който вие създавате, не води в ада, както се пее в песента, а в следващо, още по-мащабно и невероятно красиво, измерение на рая. Кой би искал да си тръгне оттам? Така си и помислих. 

снимки от Валентина Биларева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
vera

vera

04.10.2022 | 15:46

Да, вие също можете да имате щастлив дом ! Казвам се Малвис, жена ми ме напусна една вечер с 2-годишната ми дъщеря и това донесе най-лошия кошмар в живота ми, бях отделен от тях в продължение на 6 месеца! но съм толкова благодарен за помощта на страхотния д-р Бен, който използва страхотни сили, за да върне жена ми и дъщеря ми в къщата ми и по-любящи от всякога!! Толкова съм щастлив, че семейството ми отново е заедно! свържете се с него на whatsapp +18287990994 и можете също да се свържете с него на неговия имейл на [[email protected]]

Отговори
0 0
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 19:11

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Юлия

Юлия

04.09.2022 | 16:29

Била съм на техни концерти. Уникални са. Като чета настръхвам. Едно голямо ЕВАЛА.

Отговори
2 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.09.2022 | 18:29

БРАВО

Отговори
3 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?