Следвайте ни

Планетариумът се пръсна по шевовете - пуснаха извънредни прожекции СНИМКИ

viber icon

Три извънредни прожекции на филма „От Земята към Вселената“ пусна още в първия почивен ден Природонаучният музей. Това стана след огромния интерес от деца и родители, които запълниха планетариума още за първата прожекция в 9.30 сутринта. А във фоайето имаше още десетки деца. 

За пореден уикенд пловдивските музей посрещат безплатно и със специални тематични програми малчуганите до 7-годишна възраст. 

„Малките са запленени от планетите и затова вместо 4 прожекции филмът ще бъде показан общо 7 пъти днес“, казаха организаторите от музея. Деца и възрастни са настанени в залата на безопасно разстояние.

Италианецът с двойно гражданство Данило от Рим доведе за пореден уикенд дъщеря си Анджела. 

„Обикновено работя в събота и неделя, но Анджела винаги е тук с майка си. Радвам се, че сега почивам и успях да дойда с нея“, каза на отличен български той.

Малките Теодора и Марина оцветяваха в една от залите на музея планети. Музеят бе осигурил няколко маси, където децата можеха да се забавляват. 

Десетки деца избраха да прекарат деня в топлия и уютен Етнографски музей. Точно на рояла пред шедьовъра на Иван Мърквичка „Пазар в Пловдив“ бяха наредени кукерски маски, бяла и червена прежда, мъниста и разноцветни моливи. 

Пловдивчанката Анна Димитрова, която бе довела сина си Михаил смята, че добрата практика музеят да се занимава с малките през почивните дни трябва да продължи и след ковид кризата. 

„Трябва да се запази тази добра практика, която има отношение към културата и поддържането на традициите на нашите предци. Кога друг път детето ви може да плете мартеници под красивата картина на Мърквичка“, каза г-ж Димитрова. Синът й Михаил сътвори първата си мартеница, в която вплете малка жълтица. 

Да тях на още две маси твориха 5 годишният Калоян и малката Мила. На втория етаж на музея бяха организирани още няколко къта за детско творчество.

Историческият музей раздаваше картички и книжка за оцветяване. В тях малките пресъздаваха в цвят „Опълченците на Шипка“. 

Отделно получаваха работна тетрадка и хармоничка със снимки от Първото пловдивско изложение. Имаше и ретроснимки за рамкиране като тази на площад „Джумая“ от 1960 или хотел „Тримонциум“ през 1956. 

Родителите получава като подарък една от двете книги „История на община Пловдив“ или „Справочник на улиците и площадите на Пловдив“. 

Античният бог Амур превърна разходката в Археологическия музей в детско приключение. Като част от играта „Посети и открий“ малките трябваше да открият статуята му. А тя е един от най-малките в залата с мозайките и древните статуи.

Археологическият музей бе единственият, където мереха температурата на гостите си още на входа

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай