Следвайте ни

Пиратски сал кръстосва Марица СНИМКИ

Пиратски сал извърши епично петчасово плаване днес по река Марица. Самоделното водоплавателно средство потегли от Захарната  фабрика и акостира невредимо на брега срещу остров Адата.

На мачтата гордо се вееше черно пиратско знаме с кости и логото на Европейската столица на културата. Върху платното пък бе кацнал шарен пластмасов папагал.

По пътя си салът, който бе изработен от рециклирани материали, претърпя премеждие под Пешеходния мост, където започна да се разпада на съставните си части. Екипажът с капитан Александра Димитрова обаче бързо овладя положението и залепи отделилите се елементи.

„Сал на Марица“ е авторски проект на артистите Александра Димитрова и Серж Екер от Люксембург, които си поставят за цел да насочат вниманието към кошмара, който съпътства съвременното общество, а именно - количеството боклук, което се трупа ежедневно. Затова е самоделното плавателно средство е направено туби, бутилки, палети и други подръчни материали.

Серж се възхити на крайбрежието на реката в рамките на града. Той каза, че това е една от много малкото реки в Европа със запазени красиви диви брегове, които обаче не се поддържат и използват достатъчно.

След като салът пусна котва, екипажът покани всички желаещи да направят едно кръгче около необитаемия остров. Единственото условие бе всеки смелчага да подпише декларация, че се качва на своя отговорност.

Документът охлади желанието на почти всички присъстващ, единствено артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева се престраши да участва в речното приключение. Тя показа, че умее да върти греблото на почти неуправляемия сал.

Снимки: Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (8)

КРЪСТОСВА ЛИ КРЪСТОСВА

02.08.2019 | 15:41
0 1

Спуснали са се от Водната надоле до Адата като последна шамандура - и на това му казват КРЪСТОСВА. Те един завой ако умеят да извършат аз ша ги черпа по една малка боза. Толкова им разбира чотурата и от Език Свещен колкото и от корабоплаване. КРЪСТОСВА, майно льо!

ОВЦА СТРЪВНИЦА

01.08.2019 | 16:41
1 0

Срамота, такива здравеняци охранени задоволени с тлъст ХУДОЖЕСТВЕН кокал - докато НИВЯТА БУРЕНЯСВАТ и свинете чумата ги отнесе.. А дали не попаднахте на . . . бележка във бутилка от корабокрушенка-блондинка?

ДЕКА 'ФЪРЛИХТЕ БОКЛУЦИТЕ НАКРАЯ, КАКА?

01.08.2019 | 16:19
1 0

КАТО ША НИ РЕПОРТИРВАТЕ ИДИОТИЗМИТЕ НА ОНАЯ КАКА ДИРЕКТОРКАТА (ИМЕНЦЕТО Й ДА ПОМНИ КОЙТО ИМА ИЗЛИШНО МЯСТО МЕЖДУ УШИТЕ) – ТО БАРЕМ ГО ПРАВЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛНО. „…артисти в опит да обживят и направят реката по-достъпна и атрактивна за пловдивчани и да я включат в живота на града чрез култура и изкуство.,,“ А? ТИ НА КАКВО СИ? ПЛОВДИВ Е СТАР ГРАД, НЕ СМЕ ВЧЕРАШНИ И С МАРИЦАТА СМЕ СЕ РАЗБРАЛИ ОТОТДАВНА. НИКАКВА ХУДОЖЕСТВЕНОСТ С НИКАКЪВ МИКРОСКОП НЕ МОЖ’ ИЗНАМЕРИ В ИЗГ7ЗИЦАТА. „…изработен от различни преизползвани материали, сред които строителни палети…“ КЪДЕ ГИ ИЗХВЪРЛИХТЕ БОКЛУЦИТЕ СЛЕД КАТО СИ ПОЛУЧИХТЕ ТВОРЧЕСКИТЕ ХОНОРАРИ, ДНЕВНИ, ПЪТНИ И КВАРТИРНИ, МОЛИМ? ТО НАЙ-ВАЖНОТО В РЕПОРТАЖА СТЕ ПРЕМЪЛЧАЛИ, ПОНЕ ДА ИЗМЕТАТ НАСРАНОТО СЛЕД СЕБЕ СИ ТЕЗИ ТАЛАНцИ.

Овца Стръвница

01.08.2019 | 16:13
1 0

Идиоцките изг7зици бихте ли били така любезнички да ни съобщите КОЛКО СТРУВАТ? КОЕТО Е НАЙ-ВАЖНО ЗА МЕН / ТЕБ / данъкоплатеца . . . Щото „проект“ по „програма“ може да бъде и глуповат, може и мъдър да бъде и резултатен. Що не се свестите да харчите по-разумно? НЯКАКЪФ РЕЗУЛТАТ случайничко? Дупка. В морето. Ратка Пиратка =директорката в чорбата, срамота! „…Екип творци преплава част от река Марица като част от артистична акция…“ – нищо артистично, нищо художествено или вдъхновяващо, нищо практично. Само изкуственячески Артаджии (ментарджии и шарлатани) си разиграват игричките, а ние пловдивските БУДАЛИ ИМ ПЛАЩАМЕ.

Баба

01.08.2019 | 11:00
1 0

Като се спомена Пешеходния мост - няма ли най-после да се отвори поне една секция над реката. В началото имаше 2 площадки, дето можеш да спреш и погледаш водата. Сега не знаеш в тунел ли си, в подлез ли... Тъпо!

За бъдеще

29.07.2019 | 16:45
0 0

Ми то кат новия ковчег бе само забравих те още 240 умни пасажери да ги консервирате за следващия рестарт ще са нужни умни кратни че живеем във времена на войни и катаклизми може и потоп да стане

НОСТРАДАМУС

29.07.2019 | 00:12
5 1

Няма лошо щом си нямат друга работа,но нещата много загрубяват,ако за целият този цирк са изкрънкали пари по някаква малоумна програма.

Еййй

28.07.2019 | 23:15
3 0

Интересна идея, по красивата Марица, жалко за грозния Пешехпден мост като вагони

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?