3906

Първолаци изпитаха родителите след 100 дни в училище

Лесно им е на родителите все да обясняват кое е правилно и кое не… Хайде, като всичко знаят, да кажат кои са сонорните съгласни. Ха сега, де!

Майки и татковци влязоха в ролята на първолачета, а пък децата им измислиха задачки като в истински училищен тест. Трябваше да решават кръстословица, като напишат правилно думи, да смятат задачки в математическа стоножка. Питаха ги кога се пише В и ВЪВ. А С и СЪС? Имаше даже кратък психологически тест за връзката с малчуганите  - могат ли например родителите да посочат любимия цвят или пък играчка на своето дете.

Ролите се смениха по повод първите 100 дни в клас на първолаците от пловдивското СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Възрастните ще влязат във вашите обувки, обясниха рано сутринта учителите. Ама те ще им станат ли, погледнаха невярващо краката си първолачетата.

Днес станаха 26 пъти, откакто училището отбелязва стотния ден на най-малките в класните стаи. Празникът събра във фоайето семействата и децата от трите паралелки в първи клас – една по Монтесори педагогика, една хореографска и една с насоченост към изобразителното изкуство.

За 100 дни Тони се е научил да пише красиво, да срича и да решава текстови задачи, направи си равносметка ученикът от 1. А клас. А също да се държим красиво, да не говорим по коридора, когато другите деца са в час, добави Милена. За 5 месеца, което си е два сезона и половин учебна година, първокласниците направили даже и аудиодиктовки.

Пораснал е голямо момче, сама не повярва Таня Петкова, като видя сина си сред участниците в празничната програма. Не усетихме тези 100 дни от вълненията и влизането в новия ритъм, сподели и Таня Козалиева. Най-сладкият момент дотук за дъщеря й Доротея бил коледният училищен концерт – за първи път облякла народна носия и стъпила на голяма сцена.

А днес първокласниците разказаха за своя път между чертичките, куките и колелцата, от които трябва да се изрисуват букви. И разсмяха от сърце родителите с шеговита сценка как точно се случва това. Първолак влезе в ролята на не особено усърден ученик – буквата А все му се криви като бояджийска стълба, а шестицата – като геврек. И буквите решиха да го превърнат и него в една такава разкривена своя посестрима. „Загивам! Помощ! Жив ли съм?!“, пробуди се в тоя миг задрямалият на чина първолак. И понеже от тия букви няма мира ни ден, ни нощ, тръгна да пита госпожата как да ги научи. Зарадваха се буквите.

А първолаците попяха и издекламираха колко по-хубав би бил светът със 100 прятели, със 100 цветя в букет за мама, със 100 думи на чужде език, със 100 усмивки. Че даже и със 100-те родителски въпроса: „Мозък имаш ли в главата, жаба в джоба ли се носи?“. „А пък казват, че децата прекаляват с въпроси…“, великодушно им простиха първолаците.

"Сутринта видях радост и щастие в очите ви, че сте се справили. Не видях страха и плахостта от 15 септември – обърна се към децата директорката на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Таня Николова. – Ако възрастните научаваме за 100 дни толкова, колкото вие, светът щеше да е по-добър“. Заръча им да запазят упоритостта си и да се трудят, защото това е формулата за успех. Всеки човек, който уважава себе си, мечтае иска да сбъдне мечтите си, насърчи ги Николова.

Кметицата на район „Западен“ Тони Стойчева пожела на децата да са любознателни, а на родителите заръча да помагат на учителите, които имат мисията да развият потенциала на всяко дете.

На финала децата отброиха до 100, а в хепънинга се включиха и техните учители. Спазена бе традицията и да се промушат през стотица от стиропор.

За първите си 100 дни първокласниците изработват проекти от по 100 късчета. В изложбата с тях е дървото от копчета, с което София от 1. Б е изобразила децата от своя клас. Картонен замък на знанието е направила Доротея – с прозорци към нови светове. Елена Ханъмова пък измайсторила книжка с букви – всяка е свързала с името на свой съученик, когото е нарисувала. Вулкан, 3D карта на света и екосистемата на гората може да се види също сред проектите.

Там е и един Странен парк на буквите,  който Пламена 1. Б клас е населила с гъски, магаре, цветя, риби, слънце. Стара българска къща с кладенец и двор, с ограда от орехи и дървета от шишарки е напарвил Иван. За 100 дни в училище и едно грозно пате се е преобразило в разкошен лебед от нагънати листове хартия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?