Следвайте ни

Първа служба след вековна пауза в арменска църква на 1100 години СНИМКИ 

viber icon

В църквата Акдамар която има над 1100-годишна история се проведе вчера специална меса ръководена лично от арменския първосвещеник и 25 свещеници от патриаршията. 

Това е един от най-старите арменски храмове в Турция, намиращ се в източната провинция Ван. 

Поради ограниченията срещу коронавирус пандемията, ограничен брой хора бяха откарани с лодки на острова където се намира църквата, за да присъстват на церемонията. 

Първосвещеникът Татул Анусян, генерален секретар на Арменската патриаршия на Турция и председател на Духовния комитет, дойде на острова заедно с духовенството си, за да проведе церемонията в църквата.

Първосвещеникът разговаря и с посетителите там.

Губернаторът на Ван Мехмет Емин Билмез и други служители също присъстваха на литургията.

Църквата Акдамар е построена между 915 и 921 г. от архитект епископ Мануел под спонсорството на Гагик I Арцруни от Кралство Васпуракан.

След инцидентите през 1915 г. по време на Първата световна война, когато арменската общност в района е преместена от османските власти, църквата, разположена на остров в езерото Ван, е изоставена.

През 50-те години на миналия век полуразрушената църква беше на ръба на пълно унищожение, когато турският романист Яшар Кемал поощри акция за възстановяването ѝ.

Реставрацията на сградата започва през 2005 г. и тя се открива като музей две години по-късно след цялостна реконструкция, извършена от държавата на стойност около 1,4 милиона долара.

Църквата, която има специално място в източното християнско изкуство, притежава изключително важни орнаменти и най-изчерпателните стенови релефи за своето време. Тя е приета в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство на 13 април 2015 г.

На 19 септември 2010 г. църквата Акдамар беше домакин на първата си служба след 95-годишна пауза.

Снимки Анадолска агенция

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Д-р Ахавни Кеворкян

Д-р Ахавни Кеворкян

06.09.2021 | 20:17

Благодаря Ви за статията, която прави читателите съпричастни на едно от най- емоционалните духовни преживявания за арменците, по целия свят не само в Турция , т.е. възможността да изнесат Света Литургия в един от най-ценните арменски храмове . От 2010 година насам тези литургии през септември са се превърнали в духовен празник за изтерзаните арменски души и своеобразен жест към предците ни създали свое силно царство по тези земи, изграждаки изключителни крепости, домове и храмове . Озадачи ме следващият абзац ,,След инцидентите през 1915 г. по време на Първата световна война, когато арменската общност в района е преместена от османските власти, църквата, разположена на остров в езерото Ван, е изоставена. ,, - Вие сериозно ли ? Ей така инцидент и посме една цяла общност се премества ....... Вероятно според автора цялата арменска общност от Западна Армения е преместена.., но нека Ви припомня посоката на преместване е била изключително прецизно планирано и изпълнено с неописуема жестокост , към небитието . Един милион и половина арменци са ,,преместени ,,в небитието - старци, деца и мъже и жени....

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?