Следвайте ни

Първа кръв на "Лаута": Римляни се биха с траки СНИМКИ

viber icon

Есенното време за малко да провали второто издание на фестивала „Пловдив – древен и вечен“, който започна шоуто си днес на „Лаута“. Дъждът почти не се усети и е много хубаво, че времето се запази средновековно – слънцето щеше да изпоти всички, шегуваха се участниците в него. 

Много пловдивчани отидаха на фестивала с децата или внуците си. Още в самото начало видяха шеметни конни каскади, изпълнени от Крум Япулов и Димитър Труканов. Те стеляха с лъкове по зелки и мятаха копия. 

Румънските гладиатори и древните траки се обединиха и се биха с римска военна част. Рицари от Четвъртия кръстоносен поход кръстосаха мечове с български войници. 

Римляните се бяха окупирали в крепост, траките смело ги нападнаха. Към крепостта полетя дъжд от стрели. Но  на помощ на римляните пристигна един легион наемници и с малко хитрост техните мечове надвиха копията и стрелите на смелите траки.

Най-малките стреляха с лъкове на специално стрелбище в единия край на терена на феста.

Фестивалът бе разделен на три лагера – античност, ранно и късно средновековие. 

Почти всички участници са хора със сериозни и добре платени професии – адвокати, компютърни специалисти, археолози и служители в големи компании.

Такав случай е компютърната специалистка Диана от Велико Търново. Тя плетеше за гостите кошници от върбови клонки. 

Докторантът по археология Калина Атанасова бе показа колекцията си от средновековни български дрехи, ушити от нея. Материалите, които използва са коприна, сърма със златна нишка, кадифе и брокат. 

„Темата на докторантурата ми е „Облеклото на Второто българско царство“. Много бих искала да направя костюмите за някой наш филм, но в България не е снимат средновековен филм вече повече от 35 години“, каза Калина.

Културологът Петя Крушева смая десетките гости на фестивала като им забърка леща по стара фландърска рецепта от 12 век. За целта бе запалила огън и показваше пред всички редки кулинарни свещенодействоя като това да комбинира в ястието подправки като канела и кардамон. „Използвам 12 източни подправки. Като кажа на някой, че готвя леща с канела и реакциите са на погнуса. А се получава някаква уникална комбинация“, обясни г-жа Крушева. 

Рецептата за лешата с канела и кардамон прочела в италински кулинарен сборник от 14 век. Той пък я преписал от датска готварска книга от 12 век. 

Сред гостити изпъкваше и Дан от Букурещ. Той пристигна в Пловдив в костюм на музикант от 13 век от град Рагуза /Дубровник/. Иначе работи като корпоративен специалист в голяма компания. Свири на ирландско бозуки.

„Западноевропейската средновековна музика не ми и силата. Интересувам се от балканска музика от 19 век“, призна той.

В Румъния подобен фестивал с исторически възстановки има само в град Орадея. 

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?