Следвайте ни

Папата: Карайте се, но се помирявайте вечер (ОБЗОР СНИМКИ)

Франциск благослови болни деца и инвалиди в "Св. Архангел Михаил" в Секирово

viber icon

Не е проблем, че хората се карат, ако се помирят до вечерта. Никога не завършвайте деня с война, призова вчера папа Франциск в проповедта си в църквата "Св. Архангел Михаил" в Раковски. Той добави, че „мир се създава и с един жест на любов“.  

Обръщайки се към вярващите, папата призова всички присъстващи да гледат Господ с очите на вярата и да не обръщат внимание само на злото, което им се случва. Към думите си добави: "Никога не си лягайте ядосани, дори и една нощ".

В двора на храма Светият отец бе възнаграден от развълнуваните миряни с бурни аплодисменти и радостни възгласи. Височайшият гост за пореден път наруши протокола, доближавайки публиката. Той се спря първо при болните деца и инвалидите, за да ги помилва и да им даде богословията си. Хората в неравностойно положение приеха жеста на папата със сълзи на очи.

На прага на църквата папа Франциск бе посрещнат както повеляват традициите - с пита и мед. А вътре в храма повече от 700 вярващи очакваха с нетърпение пристигането му. Голяма част от миряните имаха честта да бъдат на сантиметри от Светия отец, а някои дори се докоснаха до него.  

Целта на срещата бе диалогът между най-голямата католическа общност у нас -тази в Раковски, и духовния водач на всички католици по света папа Франциск. Храмът стана свидетел на историите за трудния живот на монахини и перипетиите на вярващо местно семейство, изгубило дете. 

След тържествената церемония папа Франциск благодари за срещата и отправи благословията си към всеки един от присъстващите. Светият отец бе изпратен с изпълнение на една от най-красивите ни песни - "Една българска роза". 

Снимки: Наташа Манева

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Коментари (2)

Павел Томов

06.05.2019 | 21:04

Имаше ли днес голям православен църковен празник в България? Имаше ли Гергьовден? И като как протече той? Дадоха ли някъде по някоя национална телевизия служението за Свети Георги Победоносец? За именниците да не говорим! Навремето комунистите пречеха! А сега какво стана? Кой и кое попречи? И още един въпрос! Имаше ли Ден на храбростта и празник на Българската армия, и как точно беше отпразнуван той? С един незначителен военен парад, като ТВ предаването му и по трите национални телевизии беше съчетано с отразяването и на височайшото папско посещение и мина от бледо по-бледо, което беше просто една груба обида за бивши военнослужещи като мен!? На всичкото отгоре един отявлен русофоб по Нова ТВ коментираше за остарелите и лошо поддържани съветска военна техника и въоръжение, без да се усети или дори някой да му подскаже, че в момента именно с тази "вехта" техника протича парада и цялото въоръжение е съветско! А самолетите Миг-29 били 30 годишни, както и наземната военна техника били морално остарели за членството ни в НАТО!? Ами да беше извадил 30 години от днешната година и да види, че май в последната година от управлението си май пак правителството на Тодор Живков, а не впоследствие т.нар.сини управления, се е погрижило армията ни да има най-модерните си за времето самолети, танкове, ракети и всякакво друго оръжие пък макар и съветски! И накрая, чия беше тази тъпа идея папа Франциск да бъде поканен точно в тези дни, на светъл православен общо български празник Свети Георги Победоносец / Гергьовден / и Денят на храбростта, най-хубавият празник на българските войни!? Само голяма глупост на някой от държавниците ни ли беше това или имаше добре обмислена преднамереност това да се случи точно по този начин! ПП. "По данни на Националния статистически институт при последното преброяване през 2011 г. 0.8% от живеещите в България са се определили като католици".

Отговори
0 0

папомобилът

06.05.2019 | 20:19

Кога най-после пътуващият цирк ще дига шатрите и ще му мааме с насълзени кърпички за вечно збогом?

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?