Следвайте ни

Откриха обновения полигон на Специалните сили край Црънча СНИМКИ, ВИДЕО

viber icon

Обновеният полигон на Специалните сили в Българската армия край пазарджишкото село Црънча беше открит преди минути в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и кмета на Пловдив Здравко Димитров. Очаква се по-късно и премиерът да инспектира завършения строеж. 

Датата на откриването не е избрана случайно – на този ден се навършват 78 години от сформирането на парашутната дружина.

Реновирането на учебния център е струвало  6,8 милиона лева. Строителните дейности стартираха в средата на май миналата година. Изградени са нови сгради и е ремонтиран съществуващият сграден фонд на учебния център.


Изграден е изцяло нов битов корпус с 2820 кв. м разгъната площ, с прилежащи към него кухненски блок с площ 808 кв. м, класни помещения и брифинг зала с площ 503 кв. м. Освен това са обособени и строеви плац с трибуна, пречиствателна станция, подземен резервоар с помпена станция, трафопост, паркинг. Ремонтирана е и кулата за управление на мишенното поле. Има четири центъра за стрелба на къси разстояния, които военните наричат „бъбреци“.  Има самостоятелни, двойни и тройни стаи за офицерите.


"През последните години се извършиха промени, които бяха немислими преди 10 години. Реализираха се проекти, свързани с мобилността, екипировката", подчерта генерал-майор Явор Матеев. Той добави още, че въпреки предизвикателствата парашутистите заедно ще продължават да вървят напред.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди отличили се военни с бинокли и грамоти. Каракачанов отбеляза, че традиционно в специалните сили влизат най-подготовените и отговорни военнослужещи. 

След обиколката на обновените и новоизградени помещения ще последва демонстрация. Преди нея ген. майор Явор Матеев, министър Красимир Каракачанов и Константин Попов засадиха пет дръвчета. "Къде сте видели летец с лопата", възкликна Попов. А Явор Матеев се пошегува, че ще следят на кого борчето ще изсъхне.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?