Следвайте ни

Отбелязаха тържествено 140 години - УМБАЛ "Свети Георги"


С мило тържество ръководителите, лекарите, медицинските специалисти и служителите на УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив отбелязаха 140 години от основаването на първата и най-голяма болница в България. Форумът с принос към науката и здравеопазването, премина под надслов „140 години, посветени на здравето” в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов”.

Да отдадат заслуженото признание за приноса на Университетската болница дойдоха заместник-министърът на образованието Бойко Пенков, представители на общината, областният управител Здравко Димитров, председателят на общинския съвет Савина Петкова, митрополит Николай, ректорът на Медицинския университет Пловдив проф. д-р Стефан Костянев, народни представители, медицински специалисти, общественици и съмишленици.

"Горд съм, че всички заедно отбелязваме юбилея на УМБАЛ "Свети Георги". През годините в болницата бяха внедрени много нови технологии, все повече пациенти се лекуват с модерна апаратура, вече се справяме с болести, което бе немислимо пред години. Най-ценният капитал за болницата обаче остават хората, които работят в нея и ежедневно се грижат за здравето на хората", заяви в обръщението си проф. д-р Карен Джамбазов. В приветствието си областният управител Здравко Димитров благодари на медиците за техния всеотдаен труд за благото на хората. Митрополит Николай трогна всички присъстващи, припомняйки, че именно специалистите в УМБАЛ "Свети Георги" се грижат за негово сърце и добави, че се моли за здравето и успеха на всички медици. Заместник-министър Бойко Пенков изтъкна голямато значение на Университетската болница за здравеопазването в България. Пред присъстващите с технологията на 3D мапинга бе представена историята на най-голямата и най-стара болница в страната – от основаването й до наши дни. Бяха показани всички мащабни постижения и нови проекти, включително и дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни” за построяване на нов детски и онкохематологичен комплекс, в който да се преместят Клиниката по педиатрия, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология. За празничната атмосфера на годишната допринесоха с изпълненията си цигуларката Йолина Чолакова, певците Мариан Маринов и Невена Цонева и група „Фор меджик”.

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?