Следвайте ни

От нищо-нещо в горски панаир на Младежкия хълм СНИМКИ

Моливите - на гердан, шивашкият метър - на гривна, ателиета учат хлапетата да правят мандали от прежда, сапуни и свещи

viber icon

От нищо-нещо и от всичко – нещо, са измайсторили участниците в тазгодишния „Shake Market“. Горският панаир събра под сенките на Младежкия хълм симпатяги – творящи и шарени с цветовете на ръчно изработените им украшения и сувенири. Базарът е част  от програмата на фестивала „Shake that Хълм“.

Петя Колева участва всяко лято, а после до следващото феновете й носят свежарски бижута от дреболийки, които в ежедневието се ползват за друго. Авторката превръща окъсели от писане моливи в герданчета, острилките увисват на обеци, а обикновеният шивашки метър е „повишен“ в бутикова гривна.

Има и висулки с миниатюрни шишенца, в който са насипани люти чушки, смляно кафе или билки. Мащерката, лавандулата и ригана за тях Петя отглежда сама.

Смело посяга и към джунджурийки от  мъжкия свят – малки отвертки, гайки, крушки за фарове, карти за игра. Всичко, което е малко, но ефектно и може да се окачи, обобщава пловдивчанката.

По принцип е ландшафтен архитект и в началото създавала нестандартните бижута за себе си. Приятелка й пуснала мухата да започне да ги продава. Така и така, вечно е по панаири и фестивали, със сергийката може и да припечелва. А когато Петя споделила с друг приятел, че се кани да си направи и страничка в интернет, той отвърнал шеговито: „Каквато си кокошка, ще стане кокошка с брошка!“ Така се родила авторската марка на Петя – „Кокошка с брошка“.

„На майтап започнах, на майтап продължавам, като държа това да ми остане хоби – не за печалба, не като постоянна работа, ангажимент и източник на доход, казва авторката. Постоянно открива нови неща, които може да използва. И уверява, че й стига само усмивката от изненада на посетителите.

Особена слабост има съм анасона, от който прави обеци. Има също от изсушени резени лайм. А това лято, както си седяла на плажа, видяла зелени стъклени камъчета в пясъка. Те вече са претворени в нова лятна линия бижута. Те ме откриват и аз ги откривам, обобщава Петя хрумките си.

Кристина и Пламена пък правят  персонализирани постери и пана от камъни. Едната се занимава с дигитален маркетинг и 10-месечното си бебе, другата е графичен дизайнер и се наложило да се премести в София. Общото им начинание „Brush and Stone“, стопява разстоянието. Двете използват само естествени материали, камъни и рециклирана хартия. Имат особено отношение към децата и повечето им послания са към тях.

Бижута от стъклени мъниста, диадеми и фиби от текстил и дори вълшебни пръчици за малки госпожици има още на горския панаир.

Някои автори предлагат и на място да напишат име върху играчката от плат.

Всеки може да открие своето сред авторски готварски книги и тефтери, постери, брошки от плетиво на една кука, албуми, свещи, несесери, книги.

Който се умори, може да отдъхне на хамаци, вързани между дърветата.

А за хлапетата има работилници за изработване на мандали от прежда, свещи и сапуни.

Всеки може да се докара и с временна татуировка от къна.

В горещите часове няма особено оживление, но навярно предстои по-късно по хлад. Тогава, след 19 ч., започва и музикалната програма на откритата сцена. А до нея има лунапарк с виенско колело и други атракциони.

Фестивалът продължава и утре. С цел спазване на противоепидемичните мерки на поляната има портативни полеви мивки с дезинфектанти.

Снимки: Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?