Следвайте ни

Окъпаха само двама млади зетьове в Перущица СНИМКА

viber icon

Само двама от всички 30 млади мъже, сключили брак през миналата година, се престрашиха и скочиха в Чолаковия вир в Перущица. Във водата влязоха и техните кумове и приятели. По този начин те отбелязаха традиционния ритуал "Къпанки", който се изпълнява само в тази част на България. Смята се, че хвърлянето в студената вода носи здраве и берекет. Ритуалът се изпълнява на Ивановден по стар стил.

Подготовката и тази година започна още от ранното утро, като младоженците  подгряха у дома  с вино. След това цялата компания се отправи към реката. До вира те отидоха под съпровода на гайди,  тъпани и акордеон. Преди да скочат в ледените води изсипаха един бакър с червено вино.

Вече веднъж влезли във водата започнаха да пръскат с нея насъбралата се публика. И дори се метнаха във вира по няколко пъти. 25-годишният Антонио е единият от смелите младоженци. „От Пазарджик съм, но жена ми от Перущица и искаше да изпълним този стар обичай. Аз се съгласих, защото означава берекет, плодородие и е хубаво да поддържаме традициите“, каза Антонио. Той и жена му Иванка бяха облечени в народни носии.  

За да подкрепи зет си във водите скочи и бащата на младоженката, а баба й Иванка гледаше в захлас обичая и си спомняше младините. Преди повече от 50 години тя е била на мястото на внучка си. Тогава снегът беше до кръста и разбивахме леда, спомня си баба Иванка. 

След скачането във вира всички се върнаха обратно вкъщи с по един бакър от водата, но по пътя извиха кръшно хоро, водено от младоженката. "Много кратък момент, но много хубав", така кумата Силвия Лачева описа ритуала, който вижда за първи път.

У дома младоженецът изсипва водата в ръкава на булката, която пък обезателно трябва да се е хванала за лоза или плодно дърво. Вярва се, че това води до плодородие. Следва и най-сладката част – сядането на празничната трапеза. На нея задължително присъства печени мисир със зеле, а веселбата продължава до ранни зори. 

На всички зрители на ритуала бяха раздадени предпазни маски, а полиция следеше за спазване на реда и приканваше хората да се раздалечат. Екип на РЗИ пристигна на мястото и наблюдава ритуала, след което се отправи към общината да провери документацията.

Снимки Наташа Манева

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

kakvo

kakvo

27.01.2021 | 12:44

Мисир ? Това на какъв диалект е ?

Отговори
1 0
Тони

Тони

20.01.2021 | 16:48

Браво! Много красив Празник, хубаво е традициите да се тачат и младите хора да ги продължават, защото това ни определя, като Народ, като Българи!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай