Следвайте ни

Оборудваха ДГ "Снежанка" с най-красивите детски площадки

viber icon

Като в приказките ще се чувстват децата, които скоро ще прекрачат прага на обновената ДГ "Снежанка" на ул. "Тополница" в район "Централен".  Сградата е напълно завършена, от старите бараки няма и следа, а вместо тях децата ще учат в светли и комфортно обзаведени занимални. С изграждането на новия корпус в забавачката вече ще има шест групи.

Най - впечатляващи са детските площадки, оборудвани с пъстроцветни пързалки и катерушки и  с гумени настилки  в ярко и тъмно зелени нюанси. В двора е прекарана поливна система, а  моравата и борчетата радват очите,  все едно навън е пролет.  За децата е построена открита сцена, на която ще показват талантите си. "Снежанка" има и плувен басейн.

"До десет дни ще приключим", увери инж. Паун Иванов, представител на фирмата - изпълнител "ИСА - 2000".  Бригадата  има дребни довършителни работи. Работниците от "Жилфонд" боядисват оградата. 

Детската градина е реновирана със средствата по ОП "Региони в растеж".  "На финална права сме. Надявам се , че до края на октомври ще се проведе тестване на всички съоръжения и ще се подпишат документите за акт 16 за въвеждане на сградата в експлоатация, а в началото на ноември да посрещнем децата", коментира кметът на района Георги Стаменов. 

"Снежанка" е с топлоизолация и слънчеви колектори, монтирани на покрива. Сградата ще се охлажда  през горещите месеци, тъй като допълнително е оборудвана със система, подобна на климатична. 

За разлика от "Снежанка"  реконструкцията и санирането на ДГ "Перуника" на ул. "Марагидик" изостава. Обществената поръчка, финансирана по ОП "Региони в растеж", е възложена от Община Пловдив на фирма "Персенк груп".  На един от корпусите все още няма покрив, видя екипът на "Марица". 

Напредва строителството  на  детската градина на ул. "Богомил" 75..  Стартът на  новата забавачка за четири групи беше даден  на 1 юни от кметовете на Пловдив и на район "Източен" Здравко Димитров и Иван Стоянов. Строителите от фирма "Саграда" вече са вдигнали втори етаж.  "Предполагам, че в началото на 2021 г. ще открием  напълно завършената съвременна сграда", каза Иван Стоянов. 


С пълна пара се работи на терена на бул. "Александър Стамболийски", където  наскоро също стартира  строеж на детска градина. Пространството е разчистено, премахната е и  двуетажната недовършена сграда, строена навремето  за учебен център на Професионална гимназия по машиностроене.  Десетки камиони с отпадъци са извозени от строителите. Теренът  беше като джунгла със стърчащата  бетонна грамада в средата и планини от пръст. В  момента  се взимат проби от почвата, за да  подготвим  основата , след което започваме строително - монтажните работи,  обясни  предприемачът  Вакрил Запрянов от фирма "Запрянови - 03".

Снимки от Наташа Манева 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?