Следвайте ни

Обновиха иконната галерия - посреща над 500 гости СНИМКИ

viber icon

Иконната галерия в Стария град посреща с напълно обновен дизайн гостите си и въпреки ограниченията отчете рекорден брой чуждестранни туристи за последните месеци – над 500 души. 

Интериорът на сградата е напълно обновен със собствени средства на Държавната художествена галерия. Обновяването включва и нова климатизация. 

За първи път към експозиционната площ на сградата са присъединени прозоречните й ниши. Преди това Министерството на културата даде пари за ново осветление и охранителни камери.

Заедно с него е променена и подредбата на иконната сбирка, която е втората най-богата у нас след тази на Националната художествена галерия. Автор на новия експозиционен план е чл.-кор. на БАН, проф. Иванка Гергова, доктор на изкуствознанието от Института за изследване на изкуството към БАН.

Чуждите туристи са основните посетители в залата. Обикновено са два пъти повече от българските гости, казват в галерията. В обновената експозиция има няколко нови икони, като някои от тях са извадени от депото на галерията и от хранилището на Пловдивска митрополия.

 

Център на експозицията сега са най-старите икони в сбирката. Това са 8 икони от Несебър, както и образа на Св. Георги на трон от Пловдив. Тази икона е подписана от монах Пахомий, който е живял в далечния XVI век. До тях е комплектът царски икони от пловдивската църква „Св. св. Константин и Елена“. 

В лявата част на залата са творбите на самоковските зографи от легендарната Доспейска фамилия. Галерията притежава елитни икони от три поколения на тази фамилия – Христо Димитров, Димитър Христов, Захари Зограф и Станислав Доспевски. 

Иконната галерия се намира в сграда, наподобяваща християнска базилика. Тя е била специално проектирана за изложбена зала от екипа на арх. Никола Мушанов. Замислена е така, че да е в единен комплекс със старинната църква „Св. св. Константин и Елена“. 

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?