71

Обновиха галерията на "Съборна", скулптори красят двора СНИМКИ

Завършва последният етап от цялостното обновяване на галерията за постоянната експозиция на ул. „Съборна“. Работници вече довършват разкошното широко стълбище, което ще води към най-знаковата сграда в началото на Стария град. В долната си част то е широко повече от 5 метра.

Сградата ще е най-лесно достъпната за инвалиди в града, като те ще пристигат с микробуси в задния й двор и оттам ще се осъществи влизането на трудноподвижните хора. Разполага със специален асансьор за такива гости.

Дворът е терасиран и ще е покрит с трева. На различни места от него ще има разположени скулптури на известни наши автори, които се пазят във фонда на Градската художествена галерия. Целта е сградата и дворът й да привличат погледа на гостите преди да влязат в Стария град. Етажите на бившата Девическа гимназия, която е проектирана от Йосиф Шнитер, са покрити с дъбов паркет. Залите от експозицията се отопляват с климатици.

Откриването ще е през месец март, но точната дата все още не е уточнена. В момента освен завършването на терасирането, както и на стълбището, в галерията една по една се влизат произведенията на изкуството, които ще представят постоянната изложба. 

Преди месец сградата на галерията на „Съборна“ стана вторият отличен проект от Пловдив в конкурса на „Баумит“ за „Фасада на годината 2020 - 2021“. Автор на проекта е екипът на арх. Петко Костадинов и арх. Иван Костадинов от „АРКО студио“. За проекта общината отдели преди повече от 3 години 1,567 милиона лева. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Еееххх....

Еееххх....

02.04.2022 | 21:08

Бившето СПТУ по "Фина механика"

Отговори
2 0
Арх

Арх

26.01.2022 | 21:42

Крайно съм възмутен от Инспекцията по труда в Пловдив.Това е една закостеняла структура от времето на комунизма.Мързи ги да работят или ако работят е по поръчка.Ясно се вижда на снимките в статията,че работниците са без каски.Всички го виждаме само инспекцията не.Идете да видите строителството в чужбина една плочка да сменят слагат каска.Уволнение за директора на пловдивската инспекция и смяна на мързеливи и страхлив подчинени лелки.

Отговори
5 0
Смях

Смях

20.01.2022 | 18:31

Къде ги "отдели" Общината тези пари ? В някое чекмедже ли ?

Отговори
3 0
Нека мине време и ще ....

Нека мине време и ще ....

20.01.2022 | 18:20

... оцените Тотев като най-ПЛОВДИВСКИЯ КМЕТ! Въпреки пречките на неуките борисов, зико и здравка, ПЛОВДИВ стана ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД.

Отговори
5 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?