3906

Напук на лошото време! Старият град се пръска от туристи, ароматно вино и настроение СНИМКИ

Бойкот на лошото време обявиха стотици пловдивчани и туристи, обикаляйки калдъръмените улички на Стария град. Поводът е 15-ото издание на фестивала "Дефиле на младото вино", който стартира вчера и ще продължи до неделя включително. Общо на 19 локации се предлагат изкусителни вина и мезета. Три от местата дебютират за първи път в това издание на фестивала - къща „Нишанян“, Андромеда Арт и къща „Верен Стамболян“ (Къщата на Художниците). Навсякъде из Стария град се чува дрънчене на чаши и наздравици, а на някой от локациите пък посетителите и естети на тема вино могат да се насладят на пленителните изпълнения на Ансабъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея". 

Въоръжени с чадъри, дъждобрани и качулки, но и с чаша в ръка хората обикалят с широка усмивка из локациите, дегустират с удоволствие предлаганите качествени продукти от участниците, които тази година са с впечатляващ брой - 67. Новите фирми сред тях са 12. Тази година винопроизводителите са с рекорден брой – 50.

Гостите на Пловдив предават на живо на свой роднини в чужбина и изглеждат впечатлени от провеждащия се фестивал "Дефиле на младото вино". Всеки посетител има право да дегустира след като си закупи жетони по 0.75 лв., като един жетон е за една дегустация. Повечето се влюбват в някое от опитаните вина или мезета и съответно си закупуват, за да продължат удоволствието вкъщи или пък го приготвят за подарък за предстоящите декемврийски празници. 

Днес винените дегустации продължават до 18 часа. След това програмата на фестивала продължава с „Нощ в музея – Рисуване на нощна птица в компанията на младо вино" в Природонаучния музей. Последният трети ден на "Дефиле на младото вино" също ще предложи дегустации за времето от 11 до 17 часа. В 13 часа в къща "Иван Черноземски" ще се състои презентация на тема “Къде и как с чаша вино допринасяме за по-добър свят? Винените дестинации през призмата на регенеративния туризъм”. В 15 часа на Лапидариума ще стартира игра за напреднали винолюбители, наречена "Винословица". Фестивалът приключва в 17 часа. В починия съботен ден и цялата Главна е пълна с пловдивчани и туристи, които също са обявили бойкот на лошото време. снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
знам един клошар,

знам един клошар,

25.11.2023 | 22:43

дето по всяко време спи навън!

Отговори
0 0
Наздраве

Наздраве

25.11.2023 | 17:40

пловдивчани!

Отговори
2 0
Дядо Йоцо

Дядо Йоцо

25.11.2023 | 16:25

Какво лошо време? Нормално есенно време за разходка.

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?