4232

Наградиха с Почетна значка 14 млади таланти, заради които Пловдив е известен в цял свят СНИМКИ

С бурни аплодисменти и сълзи от щастие премина церемонията по награждаване на 14 млади таланти с "Почетна значка на град Пловдив". Събитието се състоя в Заседателната зала на Община Пловдив малко по-рано днес. Подобна церемония се провежда за първи път, като идеята е да се превърне в традиция за 24 май. Наградите се връчват на творци,  които чрез своя талант и чрез спечелването на редица национални и международни конкурси са допринесли за популяризирането на Пловдив. 

Отличията връчиха кметът на Пловдив Костадин Димитров и председателят на Общинския съвет Атанас Узунов. Първи получи Почетна значка Илиян Тиганев - диригент и председател на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.  "За мен е изключително удоволствие. Тази награда е плод не само на моят труд, но и на всички, които стоят зад гърба ми, които ме подкрепят и ме вдъхновяват. Аз и моят екип сме готови да работим с още повече вдъхновение, за да може да запалим още млади хора. И нека тази церемония се превърне в традиция, защото действа мотивиращо за нас младите хора. 

Второто отличие се озова в ръцете на Юлия Йорданова - Керана. Тя вече години наред активно работи за името на Пловдив с многобройните си изяви на различни сцени. Тя е солист в Опера Пловдив, "главен космонавт" в нейната банда „Керана и космонавтите“, впечатли и с главна роля във филма „Ретроспект“ на режисьора Стивън Люис Симпсън.  "Много благодаря за това признание. Винаги съм мислила, че когато завърша Английската гимназия, ще отида далеч и ще продължа живота си. А днес съм точно тук в Пловдив и съм по-щастлива от всякога. Надявам се  когато съм на 80 пак да съм тук и да виждам как градът се развива", каза Керана. Почетна значка на град Пловдив №3 отиде при Климентина Фърцова. След като вчера обяви официално за огромна радост - че чака бебе, днес тя имаше и друг повод за щастие, а именно отличието. "За мен е голяма чест. Мисля, че Пловдив има много по-голям принос за моето развитие, отколкото аз за неговото. Приемам тази награда като признание към моите вдъхновители и учители в живота", посочи Фърцова. Отличена бе и Виктория Комитова, която е ученичка в 11 клас, в специалност „Анимация“. Тя е заслужила признанието заради отлично представяне на конкурси, участие в проекти и високи резултати . "Не мога да опиша каква гордост е за мен да съм тук пред вас. Искам да благодаря на всички, на семейството си, на моите преподаватели", каза тя.

 

Виктор Костов, който е ученик в 12a клас, специалност "Цигулка" в НУМТИ "Добрин Петков" също получи Почетна значка на град Пловдив. "Искам да благодаря на Общината за честта, на моето училище, което беше мой дом за 13 години", посочи младежът.Най-малкият носител на отличието е 8-годишната Валентина Ванева от "Арт Войс център" - победител в „Като две капки вода“ и носител на многобройни награди от национални, регионални конкурси. Тя благодари за наградата, а нейният педагог Румяна Иванова посочи, че всички ние заедно работим за културата и че основната цел е да се върви напред с всички талантливи деца.

 Здравка Христозова, актриса и мениджър в Театър Хенд и фондация „Red nose“, също получи Почетна значка на град Пловдив. Тя благодари от сърце и посочи, че няма невъзможни неща и че театър "Хенд" доказва това. "Освен да сбъдваме собствениците си мечи, имаме отговорност да сбъдваме и чуждите, защото те никога не бива да бъдат отнемани", каза Христозова. Диана Матова от НХГ „Цанко Лавренов“ се нареди сред отличените. Тя е носител на 1-ва награда от Национален младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн - 2023 г. "Искам да благодаря. За мен е огромна чест да съм тук. Искам да благодаря и на всички мои преподаватели, които бяха с мен през всичките години", каза тя пред аплодиращата я публика.  

Деветата Почетна значка отиде при Велизар Евтимов, който е актьор в Държавния куклен театър в града под тепетата. 'Развълнуван съм. Град Пловдив ми е дал повече, отколкото аз на него. Ще се постарая да има баланс. Тук в Пловдив, в Кукления театър се намерих", посочи той и благодари на кмета, че дава възможност на Кукления театър да се развива и да има втора сграда в "Тракия".Отличие за 24 май завоюва и Стефан Хубенов - цигулка, магистър. АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. "За мен е чест и удоволствие да съм тук и да получа тази награда. Тя не е само за мен, а и за всички мои преподаватели", каза Стефан.

 Аглея Канева от НУМТИ "Добрин Петков" съшо попадна в списъка с носители на Почетна значка на града. "Много съм щастлива. Много благодаря на всички мои учители, на моя преподавател по ударни инструменти. Благодаря от сърце за тази награда", посочи Аглея. След нея кметът Костадин Димитров връчи отличието на Александър Вичев, също възпитаник на НУМТИ "Добрин Петков". "Огромна чест за мен е да съм сред вас. Благодаря на Община Пловдив и на моите преподаватели".

Почетна значка №13 бе връчена на Белослава Ангелова, актриса и певица, ученичка в СУ “П. Kp. Яворов”. "Горда съм с това, че в град Пловдив има страхотни артисти. Благодаря на всички мои учители, на всички мои будители", каза Белослава.

 

Последното отличие градоначалникът връчи на младия актьор Радо Игнатов, който е възпитаник на НГХ "Цанко Лавренов". "Много се радвам да съм тук. Радвам се, че имам тази чест", посочи той.

 

Церемонията по награждаването завърши с обща снимка на кмета, председателя на Общинския съвет и всички отличени с Почетна значка на град Пловдив.

 

снимки от Наташа Манева

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?