Следвайте ни

Музиката на "Фондацията" е вкусът на времето СНИМКИ

viber icon

Има песни, които се превръщат в хит за секунди. Завладяват публиката, карат я да танцува и да пее. Но след няколко месеца времето бесмилостно ги посича, защото идва нова мода и нов танц порочен. Те потъват в изгнание и пулсът им затихва.

Но има и песни, които се превръщат в биография, в начин на живот за поколения наред. Песни, които карат душата ти да премине през всички емоционални сезони само в рамките на няколко минути. Когато чуеш дори въвеждащите ноти, в съзнанието ти се блъскат лудо един подир друг спомени. Спомени, от които сме изтъкани и благодарение на които продължаваме тази нишка на живота си. Спомени, всеки от които представлява уникален акорд от мелодията на битието ни, което ще остане там във вечността.

В прегръдките на вечността е и творчеството на супергрупата "Фондацията". Някой веднага ще попита защо "супергрупа"? Е, как по друг начин да се нарече група, която събира в себе си есенцията на българската музика, която събира в себе си пулса на поколенията от минимум половин век, която майсторски поднася онзи вкус на времето, който е любим на всички.Кирил Маричков от "Щурците", Иван Лечев от ФСБ, Славчо Николов от БТР, Дони и Венко Поромански от група "Те". Ето това е супергрупата "Фондацията", която завладя Античния театър в Пловдив в неделната вечер. В тази неописуема атмосфера рокът срещна класиката. На сцената бяха и музикантите от Държавна опера - Пловдив с диригент Константин Добройков, които добавиха ценен нюанс към музикалната история, творяща се на момента пред пукащия се по шевовете от публика Античен театър.

Още преди звездите, които всеки обожава, да се качат на сцената, жадните за музика фенове не спряха с аплодисментите. Появата на "Фондацията" развълнува всички и ги изправи на крака - не само заради момента, а за всички онези моменти, които всеки един присъстващ там е преживял заедно с тях, слушайки песните им през годините.

Началото бе повече от ударно. Първите четири песни представиха лицето на супергрупата. Сетлистът оглави "ХХ век" на "Щурците", след нея "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, "Няма връщане назад" на БТР и "Червило" на Дони и Момчил. Така Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Дони направиха визитка на таланта си и само намекнаха какво предстои да се случи в следващите два часа.В средата на концерта към" Фондацията" се присъединиха и големите БГ рок гласове - Звезди от "Ахат", Наско от БТР и Славин Славчев, които изпълниха заедно с любимците на публиката някои от евъргрийните, в това число "Черната овца" и "Спасение".

Почти през цялото време публиката, в която имаше от малки деца до възрастни, бе на крака. Никой не може да си представи как звучат вечните хитове, изпети заедно от супергрупата и няколко поколения меломани. Магия. Магия, която не може да бъде описана. Тя трябва да бъде видяна и запомнена. Магия, която не се получава, ако насреща не е пловдивската публика. И това бе дебело подчертано от изпълнителите и техните звездни гости.

Античният театър се разтресе, но издържа. Както е издържал толкова години да носи на раменете си история. А "Фондацията" е парченце история, за което всеки е отделил място в сърцето си. За да го държи жив, за да му напомня, че има вълшебен свят, за да му докаже, че някъде там има дива роза само за него, да му обещае, че рокът не е само в минало време, че дори и крилата ни да са уморени, предстои страхотен ден, да ни разкаже за блажените години и да даде клетва, че вкусът на времето няма да се промени, защото е неповторим и безсмъртен.Всичкo това е "Фондацията", която омая пловдивската публика и я накара да се смее, да плаче, да пее с пълно гърло, да извива тяло на любимите песни. Неслучайно супергрупата излезе три пъти на бис. Може би концертът щеше да продължи до сутринта на следващия ден, ако нямаше времево ограничение, но това бе показно за факта, че хората имат нужда от това пътешествие. И чакат следващото...

Ето и пълният списък на песните, които "Фондацията" и техните гости изпълниха от сцената на Античния театър:


1. ХХ-ти век
2. Пак ще се прегърнем
3. Няма връщане назад
4. Червило
5. Вълшебен свят
6. Малкият принц
7. Дива роза
8. Да погледна в теб
9. Уморени крила
10. Блажени години
11. Две следи

Drum solo

12. Страхотен ден
13. Защо
14. Черната овца
15.  Рок в минало време
16. Вкусът на времето
17. След 10 години
18. Клетва

Бис:
19. Кукла
20. Спасение

Бис 2:
21. Среща

Бис 3:
22. Бяла тишина

снимки от Наташа Манева

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?