Следвайте ни

Музика, танци, Путин и Маяковски за Деня на Русия СНИМКИ

viber icon

Десетки руски граждани и българи русофили се събраха на празника за Деня на Русия в клуб „Берьозка“.

„Това е подарък от няколко български организации към руската общност в града, която наброява над 5000 души“, обясни организаторът от сдружение „Русофили капитан Петко войвода“ Иван Иванов. Другите организатори бяха Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД и „Авиамаш“. 

Всички дойдоха със закачени на реверите руски трибагреници, върху които поставиха по една значка с образа на Владимир Путин.

На големи маси бяха сервирани блюда с кисели краставички, сельодка, кашкавал, руски бонбони и водка. За дамите – розе и бяло вино. Всеки гост получи по една чашка за пиене на „фронтови екс“.

Организаторите показваха как се прави това – пълни се догоре, в лявата ръка се държи чашката с водка, в дясната парченце черен хляб. Питието се обръща на екс, а след това гостът трябва да вдъхне от миризмата на черния хляб. Чак тогава отхапва от него. 

Празникът започна с прожекция на анимационните филми „Ну, погоди“ и „Маша и мечокът“. Голяма тонколона озвучаваше празника с любими руски песни. Не се мина и без стихове. 

Живеещата в Пловдив рускиня Любов Демирева издекламира стиховете на Маяковски за съветския паспорт. В тях лирическият герой описва каква реакция предизвиква сред чиновниците на границата неговият „покрит със сърпове и чукове съветски паспорт“. И стихотворението завършва с: Читайте, завидуйте - я гражданин Советского союза!“ Бурни овации посрещнаха носталгично звучащите стихове на Маяковски.

Пловдивският бард Илия Желев изпълни прочути парчета от Владимир Висоцки, както и много стари и известни шлагери. След него от тонколоните тръгнаха хитовете на Филип Киркоров и Владимир Кузмин. На парчето „Ей, красотка, хорошая находка“ станаха да танцуват дори 80-годишни дами.

Празникът продължи в залата на клуба, където бе пуснат биографичният руски блокбастър „Калашников“. „Той разказва за създаването на най-великия автомат в света“, обяви на старта на прожекцията Иван Иванов от сдружение „Русофили капитан Петко войвода“.

Сред гостите на празника бе актьорът Златко Попов и бившия кореспондент на БТА и шеф на фондация „Помогни на нуждещите се“ Георги Найденов. 

Денят на Русия се празнува защото на тази дата Думата обявява създаването на независима Руска федерация, а година след това на същата дата са първите избори, които печели Борис Елцин.

Снимки от Наташа Манева

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

"Цветът на русифилистите" по Макаренко

"Цветът на русифилистите" по Макаренко

12.06.2021 | 17:46

Шлюха и бояришник - казачок и новичок!

Отговори
5 4
Всички

Всички

12.06.2021 | 18:02

Русофилистици,че макар и Сибир

Отговори
4 4
да, де!

да, де!

12.06.2021 | 22:17

Скоро май руснаците ще изкупят Пловдив, като Черноморието, герберините застрояват!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?