Следвайте ни

Млад асистент от Аграрния стана цар на виното СНИМКИ

viber icon

„Да е берекет и през прага да прелива“. С тази стара българска благословия ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. д-р Христина Янчева откри днес двойния празник – на лозаря и винаря Трифон Зарезан и на Факултета по Лозаро-градинарство. Тържеството събра стотици гости от страната и чужбина на учебно-опитната лозаро-винарска база на вуза в с. Брестник. Между тях бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, областният управител Здравко Димитров, експерти от Министерство на земеделието, дипломати, ректори на университети,  директори на професионални  гимназии от цялата страна, бизнесмени  и други. 

По традиция след водосвет бяха зарязани лозите, а тон за ритуала даде главен асистент д-р Боян Сталев. Той бе коронован за цар на виното от декана на Лозаро-градинарския факултет доц. д-р Иван Брайков. За мен е чест, с гордост ще нося тази титла. Благодарен съм на ръководството за гласуваното доверие и обещавам да съм грижовен стопанин, каза д-р Сталев и подкани гостите да вземат  лозарски ножици. 

Преди това напомни важното правило на лозаря, че първо трябва да се обърне на изток, после да отреже пръчката през стар чеп, след което да полее лозата със светена вода и вино, за да бъде благословена бъдещата реколта. Сред гостите зарязали първи, бе министърът на образованието Красимир Вълчев. Той похвали материалната база на Аграрния университет и постиженията на учебното заведение. 

Радостен съм, че през последните години винената индустрия на страната се развива успешно. А индустрията е добра благодарение на доброто обучение и подготвените кадри, които излизат от Аграрния университет в Пловдив, каза министър Вълчев. Проф. Янчева с гордост отбеляза, че в престижна рейтингова класация, челните позиции заемат специалностите Растителна защита, Растениевъдство и Животновъдство.  Те, както и другите специалности са предпочитани и от българи, и от чужденци. В момента по различни програми в АУ има студенти от ЮАР, от Франция, от Молдова, от Монголия, които също присъстваха на празника. 

Ректорът на вуза подчерта, че тази година Учебно-опитната винарска изба ще празнува 50-годишен юбилей. Построена е през 1969 г. и е единствената изба в България за микровинификация с експериментален характер. В нея се съхраняват вина от над 50 сорта грозде, като най-старото е от 1967 г. В лозовите насаждения на АУ, които се простират на 185 хектара се отглеждат над 400 сорта грозде. 

Проф. Янчева каза още, че миналата есен, в рамките на фестивала Дефиле на младото вино, винарската изба е спечелила два приза „Златен Дионис“ за Сира 2018 в клас вино, готово за консумация, и „Сребърен Дионис“, също за Сира 2018. Тържеството продължи с дегустация на вина и кръшни хора.

Снимки Наташа Манева

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?