46
Следвайте ни

Митрополит Николай: Няма български воин, който да е безбожник СНИМКИ

viber icon

"Нашата Българска православна църква не е преставала и няма да престане да отправя молитвите си към Бога за небесна закрила за всички, но особено за онези воини, които живеят и служат в риск и себежертва". С тези думи Пловдивският митрополит Николай се обърна към всички военнослужещи и гости на тържественото честване на Деня на парашутиста в града под тепетата.

Според да бъде някой парашутист е божествено призвание. Сигурен съм, че всички вие, които сте се посветили на този подвиг, мислите по същия начин. Съвсем не е достатъчно човек да има един парашут. Преди всичко, за да полети не му трябва само парашут, а да полети с духа си, да се издига над земното и преходното, да се стреми към небесата. Небеса означава място, където няма бесове. Парашутитстът лети на крилете на вярата. И друг път съм казвал, не е възможно и няма български воин, който да е безбожник, атеист. Защото, ако е безбожник, е невъзможно да се посвети на подвига на себежертвата. Безбожникът не вярва във вечнстта. Убеден съм, че българският парашутист вярва в Бога и обича отечеството си", каза митрополит Николай в словото си по повод празника. "Радвам се, че днес присъствам на този празник, когато млади хора, напълно осъзнали своето божествено призвание, се заклеха. Тази изява показва, че тези млади хора са почувствали божественото призвание – да се посветят на отечеството. Няма любов по голяма от тази да положиш себе си за ближния. Пожелавам сили, здраве, живот, бодрост и смелост  на всички, които днес обещаха да служат на отечеството. Казвам смелост, защото е много страшно да летиш с парашут. Обаче ние знаем от Библията – във вярата и любовта към Бог и отечеството страх няма", посочи владиката. 

Дядо Николай се обърна и към генерал-майор Явор Матеев с думите:
"Искрено съм ви признателен, че проявявате толкова усърдие и неуморен труд, за да подготвите тази огромна войска. И успявате. Бог ви помага да носите тежкия кръст на отговорността. Вие въоръжавате тази войска с най-силното оръжие – вярата в Бога и любовта към отечеството. Молим се за вас. Църквата най-добре съзнава цената на вашата битка. Ние бдим, за да запазим духовното пространство на България, както вие бдите, за да пазите отечеството от видимите врагове".  

Митрополит Николай отслужи благодарствен молебен и заупокойна молитва за празника. Той благослови и поръси със светена вода военнослужещите.  

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Съгласен

Съгласен

17.10.2021 | 18:39

Безбожници у нас са само клира!

Отговори
5 3
Сик

Сик

17.10.2021 | 17:26

по-голям безбожник от тебе няма, мутра алчна, да гориш в ада.

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?