Следвайте ни

Мини Дисни радва пловдивчани край Марица СНИМКИ

Южният бряг на реката между Адата и Водната палата е напълно преобразен със средства по ОП "Региони в растеж"

Крайбрежната ивица на бул. "Марица - юг" между панаирния мост и Адата е коренно преобразена със средствата по оперативна програма "Региони в растеж". Прилича на малък Дисниленд, коментира вчера една от майките, довела дъщеричката си да играе в новия детски кът.

От разбитите плочки на стария тротоар няма и следа. Пешеходната пътека е с нова настилка, велоалеята е запазена, а в тревната площ са засадени декоративни храсти. От "Градини и паркове" обещават, че напролет ще засеят и цветя. За малчуганите са монтирани люлки и пързалки с разноцветна ограда, която се вижда отдалече. До детската площадка има още фитнес с най-различни уреди, включително и за по-малките. На сцената, изработена от дърво, децата ще пеят, ще танцуват и ще рецитират, след като се затопли. В съседство има и наглед странно съоръжение от камъни, известно като габион. Това е библиотека на открито, каквато другаде в Пловдив няма. 

До подпорната стена, облицована с камък и обезопасена с високи парапети, са наредени дървени седалки - копчета. Такива има и до шадравана на Главната. Който иска, може да сяда и да гледа как тече реката. За възрастни по цялата крайбрежна ивица са сложени оригинални пейки. Те също са от дърво, със заоблени нагоре седалки. Проектантите са се погрижили дори и за птиците - на дърветата са окачени къщички в два различни цветови нюанса. 

Първата по рода си зона за отдих край Марица е проектирана от Никола и Димитър Балджиеви. Благоустрояването на крайбрежната алея е изпълнено от фирма "Драгиев и ко", която реконструира и бул. "Марица - юг".

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?