Следвайте ни

Майсторите тръгнаха с гърмежи, гайда и тъпан СНИМКИ

viber icon

Стотина пловдивски майстори под съпровода на пистолетни изстрели, гайда и тъпан излязоха днес на тържествено шествие по случай празника на еснафа Свети Спиридон. В Етнографския музей се събраха занаятчиите от Регионалната занаятчийска камара – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти клуб „Приятели на Регионален етнографски музей – Пловдив“.
Пременени в народни носии и с иконата на светеца отпред те преминаха през Хисар Капия, улиците на Стария град, Понеделник пазара и тропнаха хоро на Главната улица. Майсторите стигнаха до храма Успение Богородично, където в момента се отслужва света литургия по случай празника.


След църковната служба те ще се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори. После всички ще се върнат в Етнографския музей, където устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“.

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселяли както подобава.

Денят на Св. Спиридон, който се почита като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др., е известен в страната като „Денят на майсторите“.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?